Voormalig gemeentehuis van Korendijk in Piershil mogelijk eerste opvanglocatie in de Hoeksche Waard voor vluchtelingen uit Oekraïne

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het voormalige gemeentehuis van de vroegere gemeente Korendijk in Piershil - Foto Archief

Hoeksche Waard –  Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aan alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd voorbereidingen te treffen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) bereidt de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor in deze regio. De gemeente Hoeksche Waard verwacht dat het voormalige gemeentehuis in Piershil als eerste opvanglocatie in de Hoeksche Waard ingericht zal worden.

De VRZHZ voert namens 10 gemeenten, waaronder Hoeksche Waard, in onze regio verschillende taken uit voor onder andere crisisbeheersing. Per veiligheidsregio moeten er volgende week minimaal 1000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne worden georganiseerd. Daarna moeten later nog eens 1000 plekken per regio beschikbaar worden gesteld, waarmee de totale opvang in Nederland op 50.000 plekken komt.

Ook aan gemeente Hoeksche Waard is gevraagd te kijken wat de mogelijkheden voor opvang zijn. Het college heeft uitgesproken bereid te zijn om vluchtelingen binnen onze gemeentegrenzen op te vangen. Op dit moment brengt de gemeente in beeld wat de mogelijkheden zijn en wordt een inventarisatie daarvan gemaakt. Ook de andere gemeenten in deze Veiligheidsregio zijn bezig met het onderzoeken van mogelijkheden voor opvang. Vraag en aanbod worden zo goed mogelijk in regionaal verband op elkaar afgestemd. Het is dus ook mogelijk dat eerst plekken worden gemaakt in een andere gemeente die binnen onze veiligheidsregio valt.

Mogelijke opvang locaties in de Hoeksche Waard

Op 9 maart heeft de gemeente Hoeksche Waard meerdere locaties doorgegeven aan de veiligheidsregio. Dit betreft het oude gemeentehuis (al dan niet in combinatie met het naastgelegen gebouw De Wurf) in Piershil en de voormalige Willem Alexanderschool aan de Jordaensdreef in Oud-Beijerland. Er zijn nog meer locaties die wij in beeld hebben. De genoemde locaties zijn diegene die op (relatief) korte termijn of per direct beschikbaar en inzetbaar zijn.

Daarnaast zijn locaties in beeld voor tenten of verplaatsbare units. Dit zijn de oude werf van de voormalige gemeente Korendijk en het buitenterrein van Recreatieoord Binnenmaas. Ook brengen we in beeld welke mogelijkheden er zijn voor opvang op schepen. Dit doen we door de bestaande kades te beoordelen op lente, diepgang en beschikbaarheid.

De komende dagen wordt duidelijk welke keuze de veiligheidsregio maakt en of we met één of meer van deze locaties verdergaan en deze wordt ingericht voor opvang. We verwachten dat het voormalige gemeentehuis in Piershil als eerste opvanglocatie in de Hoeksche Waard ingericht zal worden. Zodra meer bekend is over de keuze van opvanglocaties, wordt de informatie via deze website gedeeld.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.