Waterschap houdt bomenbestand op orde

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Aanplant van bomen en struiken langs de Drieëndijk in Heenvliet - Foto WHSD

 Jaarlijks verdwijnen er door kap, storm of ziekte rond de 400 bomen. Om het bomenbestand op orde te houden is herplanten noodzakelijk. In het afgelopen winterseizoen is een inhaalslag gemaakt voor bomen die in de 2 voorgaande jaren verdwenen zijn. In ons Groenbeleidsplan is vastgelegd dat elke boom die verdwijnt minimaal gecompenseerd moet worden door aanplant van een nieuwe boom. 

Het waterschap heeft ongeveer 60.000 bomen in beheer en onderhoud. Deze staan langs wegen, dijken en sloten in ons werkgebied Zuid-Hollandse Eilanden. In het verleden bestonden veel bomenrijen langs wegen en dijken uit populieren, essen of iepen. Dergelijke eenvormige rijen zijn kwetsbaar voor ziektes en plagen zoals iepziekte en essentaksterfte. Variatie in het boombestand gaat ziekten en plagen tegen. Daarnaast is het gunstig voor de biodiversiteit. De nieuw aangeplante bomen bestaan voor een groot deel uit inheemse soorten als wilg, populier, zwarte els, es, veldesdoorn, zomereik, berk, haagbeuk, walnoot, zoete kers, iep, appel, gewone peer en boomhazelaar. 

Biodiversiteit vergroten 

Nieuw is de aanplant van struiken op diverse plekken. Struiken zijn belangrijk om de biodiversiteit te vergroten. De struiken die aangeplant worden zijn meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos, kraakwilg, lijsterbes, wilde kardinaalsmuts, gewone vlier, wilde liguster, gewone vogelkers en egelantier. Veel van deze struiken dragen bessen die geliefd zijn onder diverse overwinterende vogelsoorten. In de Hoeksche Waard werden verschillende struiksoorten geplant als onderdeel van het project Hoeksche Waard Zoemt. Langs de Drieëndijk bij Heenvliet werden bomen herplant en struiken geplant. Hierdoor is het landschap aantrekkelijker geworden voor mens en dier. 

Groenbeleidsplan 2022 – 2027 

In september 2021 heeft het algemeen bestuur van het waterschap het Groenbeleidsplan ‘Buitengewoon groen’ vastgesteld. In dit plan wordt het belang aangegeven om de biodiversiteit en de landschappelijke waarden te vergroten. Hierbij gaat het om herstel van biodiversiteit rondom duizenden kilometers dijken, wegbermen, watergangen, waterbergingsgebieden, terreinen rond zuiveringen en gemalen, 60.000 bomen, hagen en bosplantsoenen. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren