Hoeksche ‘boomtoppers’ in spé

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Deze prachtige rode paardenkastanje van circa 45 jaar in 's-Gravendeel is een mooi voorbeeld van een boom die potentieel monumentaal kan worden. (Foto: Arie Pieters/Fraxinus Excelsior ©)

Elke monumentale boom, hoe groot en oud ook is natuurlijk ooit een klein jong boompje geweest. En al die monumentale reuzen hebben in hun leven de kans gekregen om uit te groeien tot de imposante bomen die ze later werden. Daarom vond Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior enkele jaren geleden dat er meer aandacht en bescherming moest komen voor potentieel monumentale bomen.

Er staan namelijk in de Hoeksche Waard, gewoon in de openbare ruimten (in plantsoenen, bij parken, begraafplaatsen etc.), meerdere fraaie bomen van tussen de 35-55 jaar. Bomen die dus nog even te gaan hebben voordat ze de grens van 80 jaar bereikt hebben. (De leeftijdsgrens die bomen moeten hebben voor de landelijke monumentale status.) Arie Pieters van de bomenwerkgroep geeft een toelichting: ‘Elk jaar, sowieso altijd in het voorjaar, ga ik even langs bij onze Hoeksche Waardse, toekomstige monumentale bomen. Een project van toen nog (2016) Bomenstichting Fraxinus Excelsior, waarbij wij de toen vijf zelfstandige gemeenten opriepen om mooie, solitaire bomen op opvallende locaties, die qua leeftijd nog niet in aanmerking kwamen voor de monumentale status voorbescherming te geven. Zodat ze in alle rust de komende 40, 30, of 25 jaar uit konden groeien tot ‘echte’ monumentale bomen. Zo werk je in feite toe naar een volgende generatie monumentale bomen, waarvan later veel toekomstige generaties kunnen genieten.’

Van paardenkastanje tot esdoorn

De huidige erkende monumentale bomen staan landelijk gezien opgetekend in het Register van Monumentale bomen van de landelijke Bomenstichting. En daarin komen we van alles tegen: Van beuken tot eiken, maar ook van kastanjes tot zwarte populieren. Bij de hopelijk toekomstige, Hoeksche Waardse monumentale bomen is dat dus niet anders. De bomenwerkgroep heeft puur gekeken naar dezelfde punten die ook gelden voor de huidige monumentale bomen. Om extra bescherming makkelijk te maken was toegevoegd aan die lijst dat deze bomen stuk voor stuk op locaties staan waar in de toekomst nieuwbouw vrijwel onmogelijk is. Er zijn dus geen planologische kunstgrepen nodig om ze te beschermen. Enkele bomen staan centraal op een rotonde, op een begraafplaats of in een (ouder) plantsoen. Verder gaat het ook bij de Hoeksche ‘boomtoppers in spè’ om allerlei soorten. Alleen al in ’s-Gravendeel gaat het b.v. om een paardenkastanje, een Europese linde, een esdoorn en een Canadese populier.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.