De Hoeksche boerin: “ Wanneer gaan we onze eerste tarwe dorsen?”.

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
De Hoeksche Boerin ( Trudy Schoenmakers ) op 1 van haar akkers - Foto Prive

Wat is dat toch altijd met die boeren en het weer. Altijd maar klagen, dan weer te nat, dan weer te droog.

De maand mei begon zo droog, dat we al snel daarna het regenhaspel uit de schuur moesten halen. We hebben onze vroege aardappelrassen beregend. De vroege aardappelrassen waren op dat moment al bezig om nieuwe knollen te maken. Dat is het moment waarop ze graag voldoende vocht tot zich hebben. Dus moesten wij de natuur een handje helpen. Beregenen is altijd een flinke klus, maar het is ook een luxe als het kan.  We weten allemaal dat er in bepaalde gebieden in Nederland, denk aan Zeeland, niet beregend kan worden. Dat je dat in de Hoeksche Waard dan wel kan, moet je gewoon niet zeuren.

Exact een maand geleden gingen bij ons de bruine bonen de grond in. Het was droog in het land, maar er zat ook nog wel vocht in de grond. Het was dus erg belangrijk dat we de bonen diep genoeg weg konden leggen. Het merendeel van de bruine bonen kregen we op de juiste diepte. Dat resulteerde dat de bonen binnen een week al boven stonden. Op het juiste moment viel er regen en dus kon de groei mooi doorzetten. Ondertussen heb ik ook al de eerste rondes gelopen met mijn spuitje, om de opslag aardappelen aan te dippen. Doordat het een nieuwe teelt is, is het iedere keer weer een verrassing in het land hoe ze zijn gegroeid.

De tarwe heeft al mooi in bloei gestaan. De bloei is een belangrijk onderdeel van de teelt, want daarna gaan ze namelijk de korrel vormen. Het ziet er naar uit dat het best wel een goede opbrengst zou kunnen worden. Omdat er op het moment dat de korrel gemaakt ging worden, de eerste regenbuien vielen. Of dat het daadwerkelijk zo is, daar moeten we natuurlijk nog wel even op wachten. Vorig jaar was het half augustus dat wij de eerste tarwe konden dorsen. Wanneer gaan we dit jaar onze eerste tarwe dorsen? Dat is nog even de vraag!

De suikerbieten hebben de groei ook goed opgepakt na alle droogte. Ze hebben het best wel even moeilijk gehad en door de vraat van hazen, zijn er plekken dat ze er echt niet zo dik op staan. Maar nu er zo af en toe een lekkere regenbui valt en de temperaturen ook hoger zijn, kunnen ze nu grote stappen maken.


Trudy Schoenmakers

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!

 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel