Eerste groene lintje uitgereikt in de Hoeksche Waard

0
269
Afgelopen vrijdag 17 juni werd Bram Kruit (79) in Dorpshart Mijnsheerenland tijdens zijn afscheid als secretaris van GroenLinks gedecoreerd met het groene lintje. - Foto Groenlinks Hoeksche Waard

Hoeksche Waard – Afgelopen vrijdag 17 juni werd Bram Kruit (79) in Dorpshart Mijnsheerenland tijdens zijn afscheid als secretaris van GroenLinks gedecoreerd met het groene lintje. De nestor van de progressieve politiek in Oud-Beijerland is daarmee de eerste in de Hoeksche Waard die deze onderscheiding ontvangt. Het groene lintje wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een inwoner die zich heeft onderscheiden door bijzondere verdiensten voor natuur en milieu.

Omdat Bram Kruit zich daarnaast actief heeft ingezet voor inwoners, waaronder vluchtelingen, werd hij daarnaast verrast met een donatie aan Stichting Jarige Job. Ambassadeur Arie Kluit was aanwezig om de cheque in ontvangst te nemen. Deze stichting verzorgt verjaardagsboxen voor kinderen uit gezinnen met weinig geld. Alleen al in de Hoeksche Waard konden dankzij deze stichting vorig jaar 185 kinderen toch hun verjaardag feestelijk vieren.

Bram Kruit was erg verrast door het eerbetoon. Hij vertelde over zijn werkzame leven als stuurman en kapitein op de grote vaart. Aan wal wilde hij koers zetten richting een meer sociale en groene Hoeksche Waard. Daarom richtte hij in 2000 samen Mieke Menna een GroenLinks-fractie op. Hij zette zich succesvol in tegen de komst van de A4-Zuid, tussen Klaaswaal en knooppunt Benelux bij Pernis. Dit stuk snelweg zou langs Oud-Beijerland lopen en Bram Kruit wist velen te mobiliseren om ertegen te protesteren. Het plan verdween daarna lange tijd in de la van het Rijk en had geen prioriteit meer. Nu de nieuwe coalitie van de Hoeksche Waard (CDA, Lokalen, SGP, VVD) juist weer wil gaan ijveren voor dit stuk snelweg, kunnen inwoners zich mogelijk door de vroegere strijdvaardigheid van Bram Kruit laten inspireren.

Foto Groenlinks HW

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.