Feestelijke afsluiting van een monstermetamorfose van de Gruttoflat in Strijen

0
578
Foto Cavent

Met een feestelijke barbecue als afsluiting kwam er op 1 juli een einde aan een monsterklus: de grote renovatie van de Gruttoflat in Strijen. Zo’n 9 maanden lang konden de bewoners en omwonenden ‘genieten’ van hakken, zagen, boren en andere werkgeluiden. Bijna de hele flat wordt bewoond door cliënten van zorgorganisatie Cavent. Zij keken heel erg uit naar dit moment. Eindelijk weer eens een feestje samen en daarna de flat weer helemaal voor zichzelf.

Feestelijke heropening door Bas

Grote renovatie
Vorig jaar werd door de eigenaar van het gebouw, HW Wonen, besloten tot grootschalig onderhoud. Na onderzoek en inspectie bleek dat het gebouw uit de jaren ’60 niet meer voldeed aan de energetische en esthetische normen van deze tijd.

De Goede deed alle voorbereidingen en voerde de grootschalige renovatie uit. Een kleine greep uit de werkzaamheden: de CV installatie werd vervangen, vloeren en gevels werden geïsoleerd en het glas werd vervangen. De brandveiligheid werd verhoogd. En de buitenzijde van de flat, het portiek en de trappenhuizen werden gemoderniseerd. De bewoners mochten gezamenlijk mee kiezen met kleur- en materiaalkeuzes voor schilderwerk, galerijhekken en zonneschermen. En het resultaat mag er zijn: een moderne flat die comfortabeler, duurzamer en veiliger is geworden!

Teamwerk
Er is een mooie samenwerking ontstaan in het ‘bouwteam’, dat bestond uit Eddy en Frans (De Goede Vastgoedonderhoud), Erik en Ben (HW wonen), Carola, Albert en Ed (Cavent). Het allerlaatste bouwoverleg vond half juni plaats. Door de regelmatige bijeenkomsten en de goede onderlinge communicatie is de renovatie goed en helemaal volgens planning verlopen. En dat is best knap voor zo’n groot project.

Voorman Eddy is er vanaf het begin bij. Hij heeft vaker dit soort grote renovatieklussen gedaan, maar nooit met zo’n bijzondere doelgroep als die van Cavent. Sinds vorig jaar oktober was hij er elke werkdag. Hij heeft genoten van het werk op de Grutto-flat en gaat de bewoners en de echte waardering zeker missen.

Eddy: ‘Je staat echt midden in het werk en er was een positieve klik met heel veel bewoners hier. Zoals Annemiek die op de allereerste dag nog in haar nachtjapon stond. Of Bas, die alles wat hij vroeg ook allemaal noteerde. Adriaan die een bedanktaartje kwam brengen. Of Marieke, die spontaan ging zingen voor hem!

Goede samenwerking
Door de goede voorbereiding, planning en samenwerking is het allemaal soepel verlopen. Carola valt hem bij: ‘Vanaf het begin af aan was er direct goeie communicatie en dat is heel belangrijk bij onze bewoners!’

Ed roemt ook de enorm goede samenwerking tussen alle partijen. “Het was écht niet de gemakkelijkste periode, hoor. Met die corona, waardoor regelmatig de planning moest worden omgegooid. Maar alles ging steeds in goed overleg en er is een goed vertrouwen gegroeid in de loop der tijd.’

Ook de omwonenden zijn blij met het eindresultaat van deze grote metamorfose. Ondanks een licht wantrouwen bij de start, toen er grote bouwketen werden neergezet en grote vrachtwagens met zwaar materiaal de straat onveilig maakten, kunnen de reacties nu alleen maar lovend zijn.

De flat werd feestelijk ‘heropend’ met het doorknippen van een lint door Bas, er waren meerdere sprekers met mooie dankwoorden, presentjes en bloemen. De barbecue werd daarmee een gezellige afsluiting van een intensieve periode.

Duurzaamheid
Er is bij deze renovatie vol ingezet op duurzaamheid, één van de belangrijke thema’s van Cavent de komende jaren. Het is een van de pijlers van de meerjarenstrategie en staat hoog op de agenda de komende jaren. De Grutto is veiliger, energiezuiniger en moderner geworden en zeker drie energie labels omhoog gegaan.

55 jaar Cavent
Deze Grutto-flat is één van de locaties van Cavent. Op 28 juni bestond Stichting Cavent 55 jaar. In 1967 opgericht als Protestant Christelijke Stichting voor geestelijk gehandicapten in de Hoeksche Waard, Voorne Putten en Rozenburg. De eerste bewoners trokken op 16 november 1970 in het verbouwde pand in Numansdorp. Met 26 mannen en vrouwen woonden zij samen in het gezinsvervangende tehuis ‘De Oude Sluis. In november 1985 kwam daar ‘De Oude Spil’ in Strijen bij, een dependance in Klaaswaal, waar mensen onder toezicht zelfstandiger konden wonen.

Cavent is ondertussen vele jaren én namen verder, nam afscheid van locaties en kreeg er nieuwe bij, maar veel is ook hetzelfde gebleven. De Hoeksche Waard is hun plek, de plek waar ze ‘thuis’ zijn. Al ruim een halve eeuw betekenen ze daar met kleinschalige zorg iets groots in het leven van mensen met een zorgvraag. Cavent is trots op zijn geschiedenis en kijkt uit naar de toekomst, waarin er nog meer aandacht komt voor passende zorg, preventie en denken in mogelijkheden!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.