3 september Nationale Aardappelrooidag bij Novifarm in Numansdorp

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Impressie Nationale Aardappelrooidag bij Boer Kok. Belangstellenden kunnen aardappels rooien, afsluitend is er een aardappeldiner. De Nationale Aardappelrooidag is onderdeel van Power to the Pieper campagne van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Foto: 31pictures.nl / (c) 2021, www.31pictures.nl

NUMANSDORP – Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Novifarm in Numansdorp. Telers verdeeld over het land zetten hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hoopt mensen zo weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 39% van de Zuid-Hollanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest en 63% nog nooit op een aardappelboerderij. Landelijk is dit respectievelijk 31% en 58%. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen. 

Een kijkje achter de schermen
73% van de ouders wil dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt, blijkt uit de cijfers. De dag belooft dan ook een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen: zo vullen ze een zak nieuwe aardappels op de akker en leren ze hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. Friteskraam Bram Ladage zorgt voor een smakelijk tintje en er is een aardappel schilwedstrijd. 
 
Hollandse klimaatkanjer in de schijnwerpers
De aardappel is nog altijd populair: 69% van de Nederlanders zegt trots te zijn op de pieper en bij 81% van de Nederlanders liggen er minimaal 2 keer per week aardappels op het bord. Drenthenaren zijn de grootste aardappeleters: 58% eet de pieper 4 tot 7 keer per week. De Nationale Aardappelrooidag sluit ook direct aan op de trend om meer lokaal en duurzaam te eten. Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Bij duurzaam koken vindt men het voornamelijk belangrijk (71%) dat producten worden geproduceerd in Nederland.
 
Adres
Novifarm
Groene Kruisweg 14
3281 KB Numansdorp 
 
De Nationale Aardappelrooidag bij Novifarm is van 10:00 tot 16:00 te bezoeken. 
 
De Nationale Aardappelrooidag is gratis. Naast Novifarm zetten nog 5 andere aardappeltelers in het land hun akkers open op 3 september, onder meer in Zwartewaal en Herkingen. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie, bekijk alle locaties via aardappels.nl/rooidag

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.

You cannot copy content of this page