Weer een honderdjarige in Numansdorp! Postduivenvereniging de Gevleugelde Vrienden bestaat 100 jaar.

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read
De gevleugelde vrienden - Foto PR

Numansdorp – Op 22 augustus 1922 werd door een aantal duivenliefhebbers uit Numansdorp en omgeving een vereniging opgericht om met hun postduiven snelheidswedstrijden  te gaan houden.

In het begin werden de duiven nog vervoerd per open kar of per trein om dan ergens richting het zuiden te worden losgelaten. Met hun bijzondere orientatievermogen vinden de duiven hun weg terug naar hun hok. Tegenwoordig is het vervoer geregeld met luxe containers met temperatuur- en luchtregeling, voer en drinken. In de beginjaren werd de thuiskomende duif hardlopend of per fiets gemeld, tegenwoordig gaat dat per computerchip om de poot van de duif en een modem bij thuiskomst. Er wordt een klassement opgemaakt van de eerste 33% van de thuis komende duiven. Hierbij gaat het uiteraard om de eer en de bevestiging dat ze -door hun uitstekende gezondheid- optimaal zijn verzorgd.

De Gevleugelde Vrienden is thans een bloeiende vereniging met 22 leden, die er alles aan doen om hun duiven in topvorm te krijgen en te houden.

Met haar 100 jaar is de vereniging de op een na oudste vereniging van Numansdorp. Zij vieren dat met een jubileumwedstrijd op 20 augustus vanuit het Belgisch Lennik.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.