De Hoeksche boerin: “Onder grote media aandacht, werden bruine bonen gedorst”.

Trudy Schoenmakers
6 Min Read
Foto PR

De maand augustus is voorbij gevlogen. Wat er allemaal weer gedaan is deze maand, ga ik je graag vertellen.

Wederom zijn er aardappelen gerooid. Helaas had onze polder tijdens de enige regenbui in augustus het minst aantal millimeters. We kwamen niet verder dan 14mm. Er zat niets anders op, dan na de regenbui alsnog het haspel er op te zetten. Na een avondje rooien, hadden we heel wat meer werk om de kluiten er uit te halen. Maar met goede hulp hadden we deze klus ook weer geklaard.

De Hoeksche Waardse kleigrond is uitermate geschikt om aardappelen te telen. Onze kleigrond geeft een goede smaak aan de aardappel en de kleigrond beschermt de aardappel tijdens het rooien. We doen er daarom alles aan om de aardappelen goed binnen te krijgen.

Ik vertelde vorige maand dat er op de tarwe percelen een groenbemester gezaaid ging worden. Dat is nog net gelukt in de maand augustus. Het land was te droog om na de tarweoogst direct het gras te zaaien. Ik wilde wachten op regen zodat de grond beter bewerkbaar was. Na de regenbui zijn we begonnen met zaaien. De eerste twee percelen gingen goed. Het derde perceel kon nog niet ingezaaid worden, want dat moest eerst gedraineerd worden. Afgelopen najaar viel het op dat er op bepaalde plekken water bleef staan. Daarom besloten we na de tarweoogst dit gedeelte opnieuw te draineren. Daar moesten wij op wachten, voordat we verder konden met het zaaien van het gras. Toen dit achter de rug was, was het land al weer erg droog. We besloten echter toch om door te gaan met zaaien.

 

Het was deze maand ook de beurt aan de bruine bonen. Zoals eerder geschreven hadden wij de bruine bonen vroeg laten zaaien. Dit bracht de nodige risico’s mee. Bruine bonen kunnen namelijk niet tegen vorst en ook niet tegen natte omstandigheden. Begin mei vertrouwden wij de bonen toe aan de grond. Ze kwamen goed van start en tijdens het groeiproces bleven ze mooi door groeien. De bonen worden als ze rijp zijn, geschoffeld. Dit doen ze enkele centimeters onder de grond, worden de stengels als het waren los gehaald. Vervolgens worden ze bij elkaar op een rij gelegd en moeten ze drogen. Ik moet de bonen leveren met een maximaal vochtpercentage van 20%. Alles wat daar boven zit, moet ik droogkosten over betalen. Na een lang weekend in de zon te hebben gelegen, bij temperaturen van boven de 25 graden, waren ze goed gedroogd om gedorst te worden. Doordat het vroeg in het seizoen was en bruine bonen nog een vrij onbekende teelt is in Nederland (bruine bonen worden met name in Zeeland geteeld) was er grote aandacht van de media. Zo was er een filmcamera en fotograaf van Nieuwe Oogst aanwezig om het hele gebeuren vast te leggen. Een interview met de boerin mocht ook niet ontbreken 😉 Het filmpje is terug te vinden op mijn social media. Dat bonen het goed doen ook als het een droog seizoen is, dat blijkt. Gezien het feit dat het voor mij een nieuwe teelt was, had ik geen idee van opbrengsten. Ik verwachtte geen topper. Het werd uiteindelijk iets minder dan een gemiddelde opbrengst. Achteraf hadden we ze wellicht toch een keer moeten beregenen. Wie weet, volgend jaar…..

Het is nu nog steeds wachten op regen. Het liefst twee keer een bui van 20 millimeter, als ik het voor het zeggen had. Dan hebben we precies weer genoeg om weer een perceel aardappelen naar binnen te brengen. Ik heb namelijk nog een blok liggen wat in het zakje van Albert Heijn terecht zou moeten komen. Mits de kwaliteit goed genoeg is….

Ik kijk uit naar de maand september. Geloof het of niet, dan gaan de eerste suikerbieten namelijk al de grond uit! Ik zit in de eerste levering en de fabriek gaat half september al open.


Trudy Schoenmakers

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!

 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren