Hospice Hoeksche Waard zorg gaat uitbreiden

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
v.l.n.r. Miek van den Boogaard, Jan en Marijke Andeweg voor de hospice. - Foto PR

Zuid-Beijerland – Vorig jaar nog vierde Hospice Hoeksche Waard Zorg haar 15 jarig bestaan. In de eerste jaren moest er nog veel uitgevonden worden over palliatieve zorg; inmiddels heeft de hospice zich ten volle bewezen en hebben vele gasten en hun familie er comfort en rust gevonden tijdens de laatste fase van hun leven.

Hospice Hoeksche Waard Zorg is gevestigd in het woonhuis van boerderij Dorpzigt in Zuid-Beijerland. Er zijn momenteel 4 gastenkamer, 2 badkamers op de bovenverdieping en een keuken, huis- en tuinkamer op de begane grond. Naarmate het begrip hospicezorg meer en meer bekendheid geniet en de waardering hiervoor stijgt, neemt ook de vraag toe.

Miek van den Boogaard (directeur-bestuurder): “De wens om uit te breiden leeft al enige tijd. Wij nemen jaarlijks rond 55 à 60 mensen op, maar minstens zoveel hebben we ook moeten afwijzen omdat er geen kamer vrij was. Deze aanvragen komen voor meer dan 80% uit de Hoeksche Waard. Daarnaast zijn de landelijke tarieven voor hospicezorg gewoon niet toereikend voor de zorg die wij bieden. Wij zijn een zogenaamde high-care hospice waar 24 uur een verpleegkundige aanwezig is. In de huidige situatie met 4 bedden komen we in de exploitatie jaarlijks geld tekort. We hebben minimaal 7 bedden nodig om enigszins rendabel te werken. Een uitbreiding is dus echt nodig voor toekomstbestendigheid. En daar is geld voor nodig, veel geld”.

Het besluit ligt er, de plannen voor de uitbreiding zijn gemaakt, maar wat gaat er precies gebeuren? De kamers in de voormalige boerderij schuur, die momenteel nog in gebruik zijn bij Zorgwaard komen eind van dit jaar ter beschikking. Met deze uitbreiding hebben we de beschikking over 9 kamers waar we hospicezorg kunnen bieden. Het geeft ruimte waardoor er ook respijtzorg geboden kan worden, dit kan bijvoorbeeld een tijdelijk opname zijn ter ontlasting van de mantelzorger.

De nieuwe hospice beneden is gelijkvloers en de gasten kunnen wat makkelijker naar buiten. De kamers zijn groter dan de huidige en per 2 kamers is er een badkamer. Miek: “Sommige verpleegkundigen gaan meer werken en er komen meer verzorgenden naast de vrijwilligers. We hopen dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden, met name aparte kookvrijwilligers. Er komt een nieuwe vloer, een extra keuken voor de broodmaaltijden en nieuwe meubels”.

Een familie die al jaren privé en zakelijk bij de hospice betrokken is, is familie Andeweg van het gelijknamig schildersbedrijf in Zuid-Beijerland. Vader Wim en zijn vrouw Sjoukje waren vrijwilliger van het eerste uur. Wim schilderde de hospice van binnen en van buiten, maar bleek ook een gewaardeerde kracht in de verzorging.Toen Wim zelf in de situatie terecht kwam dat hij palliatieve zorg nodig had, was er dan ook maar één plaats waar hij naartoe wilde: Hospice Hoeksche

Waard! Jan en Marijke Andeweg: “Toen vader opgenomen werd begrepen wij pas hoeveel een hospice voor je kan betekenen. Je kunt zo even binnenwandelen zonder vaste bezoekuren. Het geeft rust te weten dat vader in goede handen is. Dat zijn wel de laatste herinneringen, dat blijft bij je. Zowel privé als bedrijfsmatig dragen wij de hospice een warm hart toe, het is tenslotte onze hospice. Het is mooi dat er nu mogelijkheden zijn voor de hospice om uit te breiden. Want mensen, die graag opgenomen willen worden, teleur moeten stellen omdat er geen plek is, dat is heel schrijnend. Je gunt iedereen die dat wenst een plekje in deze mooie hospice.”

De hospice verheugt zich al jaren over de opbrengst van mooie acties en giften van particulieren, bedrijven en allerlei instanties. Toch wordt dit keer weer een beroep gedaan op de maatschappelijke betrokkenheid. Binnenkort starten diverse acties in de hoop op mooie donaties om de uitbreiding te realiseren. Alle informatie over de hospice en de uitbreidingsplannen is te vinden op de website www.hospicehoekschewaard.nl. Om doneren eenvoudig te maken is een doneerknop te vinden op deze website onder ‘Steun Ons’ evenals een QR code.

Wilt u meer informatie betreffende de extra mogelijkheden om te doneren, neem dan contact op met Caroline Wols ([email protected]).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.