Geslaagde bijeenkomst Gezonde Sportomgeving

0
0

Gemeente Hoeksche Waard, Sportraad Hoeksche Waard en Hoeksche Waard Actief organiseerden op 14 september de bijeenkomst Gezonde Sportomgeving. Het hoofdonderwerp van de avond was alcoholgebruik onder jongeren. Met meer dan 25 deelnemers in de gezellige kantine van Tennisvereniging Numansdorp was de bijeenkomst een succes.

De avond werd geopend met een interview met wethouder Joanne Blaak – van de Lagemaat waarin ze vertelde over haar eigen standpunten ten opzichte van alcohol: dat genieten met mate kan, maar ook dat er echt iets gedaan moet worden aan het stijgende alcoholgebruik bij kinderen onder de 18 jaar.

Kinderarts Nico van der Lely gaf een presentatie over alcohol in onze samenleving en de gevolgen die uit wetenschappelijk onderzoek én uit dagelijkse praktijk blijken. Zijn verhaal was een echte eye-opener en zette de deelnemers aan tot denken. Eveline Pleijte van JOGG TeamFit gaf meer uitleg over de onderwerpen voeding, alcohol en roken, en met name over welke ondersteuning zij zoal kunnen bieden voor sportclubs.

Tot slot ging men in gesprek over een aantal stellingen die door gemeente Hoeksche Waard waren opgesteld. Over of alcohol nu eenmaal hoort bij sport, of het terugdringen van schenktijden helpt bij het terugdringen van alcoholgebruik bij jongeren, of er sprake is van oneerlijke concurrentie met commerciële horeca, enzovoort. De stellingen brachten goede gesprekken op gang waardoor duidelijk werd hoe complex dit onderwerp kan zijn. Waardevolle inzichten voor de gemeente om mee te nemen in het toekomstig te vormen alcoholbeleid.

De avond werd afgesloten door wethouder Paul Boogaard en met een gezellig netwerkmoment waarbij deelnemers ook nog eens een startpakket ‘gezonde kantine’ mee kregen om uit te proberen op de club.

Wist je dat via de website van het Trimbos instituut gratis NIX18 pakketten te bestellen zijn? Deze hulpmiddelen maken het makkelijker om mensen, bijvoorbeeld kantine bezoekers, bewust te maken van de regels.

Wil je meer weten over de bijeenkomst, het alcoholbeleid in de gemeente of over welke ondersteuning er is om jouw club gezond(er) te maken? Kom dan in contact met Robin Tiberius van Hoeksche Waard Actief via [email protected] of bel 0186-685802.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.