Gemeente Hoeksche Waard geeft slecht voorbeeld bij groenonderhoud

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
intensieve snoei bosschages tijdens broedseizoen (mei) in Nieuw-Beijerland tussen Sabinastraat en begraafplaats. - Foto PR

Wethouder Van Waveren ontving 27 september van Constructief Hoeksche Waard en GroenLinks een zwartboek vol klachten van inwoners over natuuronvriendelijk gemeentelijk groenonderhoud. Schrijnende voorbeelden met foto’s die tonen hoe bloemen onnodig werden weggemaaid, bloeiende bermen geklepeld en tijdens broedseizoen struiken gesnoeid en bomen gekapt.

Ook watervogels werden dit voorjaar bedreigd door de ijver om het groen strak en netjes te houden. Zoals eendenkuikens die in Oud-Beijerland de oevers met nieuwe steile beschoeiing niet opkwamen verdronken. Doordat een inwoner een uitvoerder net op tijd waarschuwde, werd voorkomen dat een broedende waterhoen langs de waterkant werd onthoofd.

Verschillende melders van de klachten zetten zich als vrijwilligers in voor meer biodiversiteit in de gemeente. Voor hen is het daarom extra pijnlijk te zien als planten, insecten, amfibieën en vogels door groenonderhoud worden bedreigd of zelfs vernietigd. Vogel- en natuurkenners hebben de gemeente al herhaaldelijk gewezen op het belang van ecologisch groenbeheer. Afgelopen dinsdag werd door de gemeenteraad een rapport over het onderhoud van openbaar groen in de Hoeksche Waard besproken. In het rapport staat dat de aandacht voor biodiversiteit nog in de kinderschoenen staat. ‘Als je inwoners stimuleert om duurzaam bezig te zijn, door bijvoorbeeld het vergroenen van de tuin, zou je juist het goede voorbeeld van de gemeente verwachten,’ zegt raadslid Tania Heimans van GroenLinks. Samen met Riene Verburgh van Constructief HW verzamelde zij de klachten. Beiden benadrukken dat ze de verantwoordelijkheid daarvoor niet bij de uitvoerders leggen. ‘De politiek moet keuzes maken waardoor natuurvriendelijk groenbeheer mogelijk wordt dat ons eiland opfleurt, en bovendien verkeersveilig én netjes houdt. Andere gemeenten laten zien dat dit heel goed samen kan gaan.’ Om de wethouder daarin te stimuleren kreeg hij naast het zwartboek ook bloembommen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren