Karttalent Luuk Taal (11) uit Oud-Beijerland laat in Italië opnieuw zien bij de beste van de wereld te horen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Karter Luuk Taal - Foto PR

Als karter Luuk Taal uit Oud-Beijerland afgelopen weekeinde in Lonato één ding bewees, is het wel dat hij bij de mondiale top hoort in de Mini-klasse. Tijdens de Rok Cup Super Final eindigde de elfjarige coureur uit Oud-Beijerland meerdere malen voorin bij de Mini Rok-rijders.

Luuk eindigde in de vier heats op de respectievelijk vierde, vierde, elfde en derde plaats. En dan gaf die elfde plaats nog een vertekend beeld omdat die het resultaat was van een tijdstraf van tien seconden. Die had Luuk gekregen wegens een ‘jump start’. Maar hij was in de race eigenlijk als tweede over de finish gekomen.

Desondanks blikte Luuk met tevreden gevoel terug op het weekeinde. “Het was niet gemakkelijk”, zei hij. “Er reden aardig wat jongens mee die in de WSK uitkomen en zij hadden vorig jaar al eens meegedaan aan de Rok Cup Super Final. Het niveau was best wel hoog.”

En in dat veld eindigde Luuk dus meermaals voorin. Je kunt daarom wel stellen dat de getalenteerde Zuid-Hollander op het Italiaanse circuit erg snel was. En dan te bedenken dat hij moest rijden met een Vortex-motor – een merk waarmee hij normaal gesproken niet rijdt – en op LeVanto-banden – een bandenmerk waarmee hij normaal gesproken niet rijdt.

De enige race die wat ‘minder’ ging, was de finale, op zaterdag. “Ik startte als tiende en na de start lag ik vijftien of zestien en heb me daarna netjes teruggevochten naar de negende plaats”, zei hij daarover.

Na in de trainingen op donderdag en vrijdag het nodige getest te hebben, liet de fabriekscoureur van kartmerk Energy Corse direct zijn snelheid zien. In de kwalificatie werd hij namelijk razendknap tweede in zijn groep. Echt verbaasd was hij niet. “Ik had tijdens de trainingen gezien dat ik bij de snelste hoorde.”

Maar toen hij donderdag aan de trainingen begon, had hij nog geen idee. Luuk: “Je kunt het nooit van tevoren inschatten. Ik reed nu met een andere type motor, terwijl ik normaal met een TM-motor rijdt van motortuner MA. Nu reed ik met een Vortex van MA. Ik wist nog niet hoe goed de motor was, ik wist niet wat voor set banden ik zou krijgen, want de ene set pakt beter uit dan de andere set.”

Maar voor Luuk pakte het alles bij elkaar behoorlijk goed uit. Dat sterkte zijn zelfvertrouwen met het oog op de volgende race, de WSK Final Cup in Sarno van over een week. Hij keek ernaar uit. “Sarno is mijn lievelingsbaan. Hij is heel snel en heeft heel veel snelle bochten.”

Luuk reed er eerder dit jaar, tijdens de WSK, de hoogst aangeschreven competitie voor karters van zijn leeftijd. “Het is best wel moeilijk, want het niveau is heel hoog, maar ik ben in Sarno dit jaar al eens zesde geworden. Dat ging dus best wel goed.”

Daarom heeft hij voor zijn komende race goede hoop dat hij opnieuw voorin kan eindigen. “Ik denk stiekem dat ik kans maak op een podiumplek.” Daar heeft Luuk een goede reden voor: “De vorige keer in Sarno startte ik in de finale op P15 en reed ik naar P4. Ik deed op een gegeven moment een move voor P3 en werd toen wijd gedrukt. Daardoor kwam ik op het gras terecht en werd ik zesde.”

Luuk bedankt al zijn sponsoren, het fabrieksteam van Energy Corse, zijn school die hem vrijgaf om in Italië te kunnen racen en zijn ouders.

Karter Luuk Taal – Foto PR

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren