De Hoeksche boerin: “Dit jaar heeft nog maar 2 maanden”.

Trudy Schoenmakers
5 Min Read
Foto Prive

November is aangebroken. Na nog enkele prachtige, zonnige en warme dagen, ziet het er naar uit dat de temperaturen gaan zakken en de regen in aantocht is. Dit jaar heeft nog maar 2 maanden en dan zit het er al weer op. Voor het zover is, hebben we toch nog wel wat werk te verrichten.

September was een natte maand, maar gelukkig werd het in oktober droog en hebben we nog prachtig weken gehad. We hadden nog een lange dag nodig om ons laatste perceel met aardappelen binnen te krijgen. Op dit perceel stonden nog zo geheten “tafelaardappelen”. Aardappelen die je lekker kunt koken. Echter is dit ras ook geschikt om wedges van te maken. Doordat het de laatste weken van september zo nat waren, hebben de aardappelen langere tijd in een vochtige rug gezeten. Een aardappel kan, als deze langer dan 24 uur nat is, gaan rotten. Sommige plekken in het perceel waren natter, waardoor we nu wat natte aardappelen in de cel hebben zitten. Het is belangrijk bij het binnen halen van aardappelen, dat we deze zo snel mogelijk drogen. Gelukkig hebben we hier hele slimme computers voor, die dit allemaal voor ons doen, mits ze goed ingesteld staan. Regelmatig op de berg met aardappelen klimmen, putjes graven in de grote berg met aardappelen die binnen liggen, om te zien of er ook in de hoop genoeg lucht door heen geblazen wordt. En als het nodig is de instellingen aanpassen, zodat we alles op alles zetten dat ze zo goed mogelijk droog worden.

De aardappelen liggen nu al enkele weken binnen. We zien dat de hoop aardappelen droog zijn, maar dat de enkele rotte die er in zit, dit nog niet is. We moeten dit blijven monitoren, want het is een belangrijk proces.Wanneer deze aardappelen exact de schuur zullen verlaten is nog niet helemaal duidelijk. Als we kijken naar de laatste jaren, zal dit begin volgend jaar worden.

Nadat de aardappelen er uit waren, konden we direct starten met het zaaien van tarwe. Door de droogte van afgelopen zomer, is de grond zo uitgedroogd, dat deze super mooi uit elkaar valt na een bewerking. We zien dit vooral goed bij het ploegen van de groenbemesters. Het extreem droge weer, doet eigenlijk het zelfde als een goede vorstperiode in de winter. Door vorst droogt de grond ook uit en komt dit de structuur ten goede. Een goede bodem is de basis van een mooie teelt.

Deze maand moet ik mijn laatste bieten leveren. Althans, zo staat het nu gepland. Echter schuift de datum telkens een beetje verder naar achteren. Dit komt omdat de bieten de laatste weken zo hard zijn gegroeid, dat de opbrengst hoog is. Het is daardoor in de fabriek momenteel zo druk, dat de leveringen die nog gepland staan, telkens wat dagen naar achteren schuiven.Het zal mij dus niets verbazen als het december wordt, wanneer ze mijn bieten komen laden. Als ook dit laatste perceel met bieten er uit is, hebben we nog even werk om daar tarwe in te zaaien.

Nu denk je misschien dat mijn suikerbieten het laatste gewas is wat nog op het land staat, dan heb je het mis. Wij hebben nog een perceel met knolselderij staan. Deze hebben vertraging opgelopen in de groei en zijn momenteel nog aan de kleine kant. Als daadwerkelijk de laatste knolselderij is gerooid, zal dat het laatste perceel worden wat klaar gemaakt gaat worden voor de teelt van volgend jaar. In een gedeelte daarvan zullen volgend jaar bruine bonen groeien en nog een klein deel zal ingezaaid worden met tarwe. De laatste 2 maanden van het jaar staan dus nog in het teken van de laatste werkzaamheden. Een echte winterslaap zit er dus nog niet in.

 


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel