Familie zamelt geld in voor verongelukte Jesse (20) en zwaargewond broertje Remco (15): ‘Remco móét bij begrafenis zijn’

0
5900
Foto Prive
De oom en tante van Jesse en Remco uit Strijen starten een inzamelactie voor de begrafenis van de 20-jarige Jesse. Jesse verongelukte bij een ongeval aan de Boomdijk in Klaaswaal, toen de auto die hij bestuurde tegen een boom botste. Zijn broertje Remco reed met hem mee en raakte zwaar gewond. “Jesse hield van veel en van groot. Daar willen we recht aan doen.”

Jesse en Remco zijn de enige twee kinderen uit een boerengezin in Strijen. Jesse bracht Remco die fatale ochtend naar zijn stageadres. Vijf minuten na vertrek van de boerderij gebeurt het. Remco overleeft het ongeluk wonderwel, Jesse niet. Strijen is geschokt. Mensen leggen bloemen neer op de plek waar het gebeurde. Ze willen helpen. Maar wat kunnen ze doen?
 
Tante Yvonne de Ruiter wil er emotioneel zijn voor haar broer en zijn gezin. “Dat is mensenwerk, wat alleen intimi kunnen doen.” Ze hoort dat veel mensen zich machteloos voelen en de vraag stellen wat ze kunnen doen. “Mijn broer heeft helemaal niets met geld. Het is het laatste waar hij zich zorgen om maakt.” Ze vroeg hem of hij een uitvaartverzekering heeft. Die bleek 6.000 euro uit te keren.

Herdenkingsplek

“Lieverd, daar ga je het niet mee redden”, zegt Yvonne tegen haar broer Martin. Het boeit hem niet, hij leent wel wat, zegt hij. “Je moet niet gaan lenen nu, dan krijg je er financieel leed bij. En je hebt al zoveel leed.” Er wordt veel meegeleefd. “Als zij allemaal een euro doneren, dan kan die uitvaart betaald worden.” Martin heeft een hekel aan bedelen en daarom zamelt Yvonne het geld in.
 
Broers Jesse en Remco hadden een goede band.© Rijnmond
Het gaat hard, zelfs zo hard dat de benodigde 10.000 euro halverwege de middag al binnen is. “Je ziet hoe geliefd het gezin is. Het wordt met liefde gegeven. En dat verdienen ze ook.” Van het geld dat over is van de actie na het betalen van de begrafenis wil de familie het revalidatietraject van Remco bekostigen en een herdenkingsplek voor Jesse inrichten.
Jesse was een jongen die van veel en groot hield, zegt zijn tante. “Die zag geen beperkingen, ook financieel niet. Als hij een idee had dan was het altijd: waarom niet? Hij hield bijvoorbeeld ook veel van vuurwerk. En veel mensen kennen de familie. Als de uitvaart alleen bekostigd moest worden van de polis, zou iedereen een half bakje koffie krijgen en geen cake.”

Uitstel van de uitvaart

De familie wil ook dat broertje Remco bij de begrafenis aanwezig is. “Dat moet gewoon lukken. We hebben mondeling al toestemming van de burgemeester om uitstel van de uitvaart te krijgen, mocht dat nodig zijn.” De zwaargewonde jongen ligt nog in het ziekenhuis. Het gaat iets beter met hem, maar hij moet nog een zware operatie ondergaan. “Als hij stabiel is, kan hij vervoerd worden. Op die manier kan hij erbij zijn. Dat is ook voor zijn verwerking het beste.”
Remco wordt korte momenten wakker. Dan praat hij in duidelijke woorden, soms korte zinnen. Maar echt een lang gesprek kan hij nog niet voeren. “We wachten nog op de momenten dat hij langer wakker is.”
 
Dat mensen nu aan Jesse denken, doet de familie goed. Ooit heeft Jesse gezegd dat hij best weleens de krant zou willen halen. “Dat wij nu over hem kunnen vertellen geeft zoveel troost. Hoe verschrikkelijk de aanleiding ook is. We weten: hij geniet hier van.”
 
Je kunt hier doneren.

Dit is een bericht van onze mediapartner Rijnmond


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.