Gemeente Hoeksche Waard doet mee met Orange the World

Redactie Hoeksch Nieuws
7 Min Read
Eerder was het gemeentehuis van de Hoeksche Waard ook al oranje uitgelicht! - Foto:Casper Streefkerk

Ook dit jaar doet gemeente Hoeksche Waard mee aan Orange the World. Deze internationale campagne richt zich op het stoppen van geweld tegen vrouwen. Samen met Soroptimisten Hoeksche Waard/IJsselmonde besteedt de gemeente van vrijdag 25 november tot en met zaterdag 10 december met verschillende activiteiten aandacht aan dit onderwerp.

Tijdens de campagne zijn de gemeentehuizen in Oud-Beijerland en Maasdam en het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland elke avond oranje verlicht. Daarnaast hangen er ook speciale Orange the World vlaggen op verschillende locaties in de Hoeksche Waard. De Soroptimisten hebben een lesprogramma voor het middelbaar onderwijs ontwikkeld en er komt een (gratis) tentoonstelling op 2 locaties in de Hoeksche Waard. Met al deze acties vragen we extra aandacht voor het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld.

Bewustwording en bespreekbaar maken

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: “We grijpen Orange the World aan om extra aandacht te vragen voor vrouwenmishandeling en huiselijk geweld. In Nederland is het helaas nog zo dat zo’n 45 procent van de vrouwen en meisjes (ooit) te maken krijgt met geweld. Ook hier in de Hoeksche Waard zijn er alleen dit jaar al 337 meldingen bij Veilig Thuis gedaan over huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling. Hierbij zijn vrouwen vaker slachtoffer dan mannen. Om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren en dat begint met het bieden van een luisterend oor . Dat is iets waar iedereen een steentje aan kan bijdragen. Vandaar dat onze deelname aan Orange the World zich richt op bewustwording en bespreekbaar maken.”

Orange Pin voor raadsleden

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 22 november deelde wethouder Joanne Blaak- van de Lagemaat de speciale Orange Pins, een speldje van een oranje handje, uit aan de raadsleden. “Door deze Orange Pin te dragen, geven we samen een duidelijk signaal af: geweld tegen vrouwen hoort nergens thuis, ook niet in de Hoeksche Waard.” aldus wethouder Blaak-van de Lagemaat. Ook de medewerkers van de receptie op de gemeentehuizen dragen in de campagneperiode de pin.

Activiteiten in de Hoeksche Waard

Om het onderwerp bespreekbaar te maken, werkt de gemeente samen met de Soroptimisten Hoeksche Waard-IJsselmonde. Dit is een lokale afdeling van Soroptimisten International. Deze organisatie is medeorganisator van Orange the World. De Soroptimisten leggen dit jaar sterk de nadruk op preventie. In dit kader is er een lesprogramma[1] ontwikkeld dat op middelbare scholen gebruikt kan worden om met elkaar te praten over geweld tegen meisjes en vrouwen. Aan de hand van stellingen  zoals: “Daagt een meisje jongens uit als ze een kort rokje aan heeft?” of “Uitschelden is geen geweld?”.

Daarnaast hebben de gemeente en de Soroptimisten Hoeksche Waard/IJsselmonde posters gemaakt met bekende en minder bekende Hoeksche Waarders die zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen. Deze posters zijn op de tentoonstelling en op diverse andere plekken te zien.

Tentoonstelling
Vanaf vrijdag 25 november is de tentoonstelling ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ in de Hoeksche Waard te bezichtigen. Deze gratis tentoonstelling bestaat uit 30 krachtige portretten en de daarbij behorende indringende verhalen. De tentoonstelling is op 2 locaties te zien:

  • Van vrijdag 25 november 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 in Sportcentrum de Boogerd in Oud-Beijerland (Hortensiastraat 5);
  • van vrijdag 25 november tot en met donderdag 22 december in De Buitensluis in Numansdorp (Bernhardstraat 25).

De tentoonstelling kan individueel maar ook in groepen bezocht worden. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van Stichting Open Mind[2].

 

Workshops

Stichting Expertise Team Seksueel Trauma (ETST) organiseert in de campagneperiode een aantal workshops en gaat daarbij het gesprek aan over het onderwerp seksueel geweld. In alle workshops wordt uitgelegd wat seksueel geweld is, hoe u het kunt herkennen en bespreekbaar kunt maken en wat u kunt doen of beter niet kunt doen. De workshops worden gegeven door experts van ETST en in elke workshop wordt een ander thema belicht. Deelname aan de workshop is gratis. De data, tijden, thema’s en locaties vindt u op www.gemeentehw.nl/actueel. Wilt u meedoen aan een workshop? Meld u zich dan vooraf aan door een e-mail te sturen naar [email protected].

 

Spel
Daarnaast bieden wij het spel Achter de Voordeur’ aan voor verenigingen, stichtingen en (maatschappelijke) organisaties om te spelen. Dit bordspel biedt handvatten en informatie over huiselijk geweld en daagt de spelers uit om aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden te leren huiselijk geweld te signaleren en bespreekbaar te maken. Wilt u dit spel tijdens Orange the World of op een ander moment met uw collega’s, bezoekers, leden of andere geïnteresseerden spelen? Neem dan contact op met Welzijn HW via e-mail [email protected] of telefoonnummer 088 – 730 89 00. 

 

Wat is Orange the World?

Orange the World is een internationale campagne waarbij in meer dan 90 landen aandacht wordt gevraagd om geweld tegen vrouwen te stoppen. De campagne loopt van donderdag 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met vrijdag 10 december, Internationale Mensenrechtendag. Het oranje uitlichten van gebouwen, waaronder beide gemeentehuizen in de Hoeksche Waard, het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland en bijvoorbeeld ook de Rotterdamse Euromast en Erasmusbrug, is een bekend onderdeel van de campagne. De oranje kleur staat voor een nieuwe dageraad, een betere toekomst zonder geweld.

 

Tijdens de campagne worden ook in onze buurgemeente Nissewaard diverse activiteiten georganiseerd. Ook daar zijn inwoners van de Hoeksche Waard welkom om aan te schuiven. Op de website van gemeente Nissewaard[3]  staat hierover meer informatie.

 

 

Vermoedens van huiselijk geweld?
Inwoners die zich zorgen maken om iemand in hun omgeving of zelf slachtoffer zijn van mishandeling, kunnen terecht bij het advies- en meldpunt Veilig Thuis (Zuid-Holland Zuid). Dit kan ook anoniem. Inwoners krijgen hier advies en antwoorden op hun vragen. Contact opnemen met Veilig Thuis kan via telefoonnummer 0800 – 2000 of www.veiligthuiszuidhollandzuid.nl.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.