Een airco als besparing, ondanks het “eenmalige” energieplafond!

Redactie Hoeksch Nieuws
11 Min Read
Foto Airco Outlet Shop

Door de huidige gascrisis zitten veel huishoudens door de enorm toegenomen gaskosten in zwaar weer. Energierekeningen worden onbetaalbaar en kunnen in veel gevallen door de variabele contracten met zeker factor vier zijn vermenigvuldigd. Door het energieplafond zijn veel huishoudens deze winter geholpen, maar lang niet iedereen. Daarnaast betreft het energieplafond een eenmalige toereikende hand van onze overheid, de minister van Financiën bevestigde dit op 1 november jl. (bron Ad.nl). Via dit artikel gaan we dieper in op de huidige en de te verwachten marktsituatie en willen we u uitleggen waar u goed aan doet.

Gestegen prijzen door spanningen tussen Rusland en het Westen

Voor de huidige invasie van Rusland in Oekraïne liepen de gasprijzen al op naar destijds recordhoogte. Echter door de spanningen tussen Rusland en het Westen zijn de energieprijzen naar onbetaalbare proporties gestegen. Het merendeel van de Nederlandse consumenten krijgen prijzen voorgeschoteld van tot maar liefst €3,40 per m3 gas en €0,95 per kWh. De verwachting dat de komende winters de gasprijzen naar oude waarden gaan zakken is klein, zeker zolang de spanningen met Rusland blijven bestaan. Op 19 juni jl. zei NAVO-chef Stoltenberg niet voor niets dat de kans groot is dat de oorlog in Oekraïne nog jaren blijft duren (bron: RTL nieuws en businessinsider.nl).

Enorm gestegen gaskosten en energieplafond

Lang leek het erop dat de overheid zich de afgelopen maanden terugtrok met steun aan de huishoudens. Nadat het kwartje viel bij de overheid dat heel veel mensen in de problemen zouden komen door de verhogingen van de energieleveranciers, werd er net voor Prinsjesdag geschakeld en een nood-steunpakket in het leven groepen; het Energieplafond. Dit Energieplafond houdt in dat voor het jaar 2023 de energiekosten voor alle huishoudens worden gereduceerd naar een lager tarief tot maximaal een gemiddeld gebruik van huishoudens. Dit betekent een maximaal tarief van €1,45 per kuub (m3 gas) tot een verbruik van 1.200 kuub (m3 gas) en een maximaal tarief van €0,40 tot 2.900 kWh (stroom) (bron: rijksoverheid.nl). Een enigszins vreemd steunpakket omdat de energiewaarde van een m3 gas een gelijke energiewaarde vertegenwoordigd als 9,77 kWh. Het had logisch en eerlijker geweest als de overheid een huishouden zelf de keuze had gegeven om hun gemiddelde energieverbruik in een gelijke energiewaarden in gas of stroom te verbruiken. Mensen met een inmiddels duurzame warmtepomp worden nu “in de kou” gezet. De consument had dan zelf de keuze gehad om 1.200 m3 gas of 11.724 kWh (1200×9,77) te verbruiken boven op het geldende plafond voor stroom van 2.900 kWh. Daarnaast zou je denken dat het op deze manier minder interessant wordt om deze winter te kiezen voor een warmtepomp, maar is dit wel zo?

Enorme inflatie en beschikbaarheid van duurzame producten neemt af.

Wellicht is het voor de gemiddelde verbruiker deze winter minder interessant om een duurzame investering te doen. Maar de verwachte inflatie voor dit jaar wordt door het IMF (Internationaal Monetair Fonds) geschat op 12% en ook volgend jaar wordt een vergelijkbare stijging verwacht (mede door de aanhoudende oorlog in Oekraïne, maar bijvoorbeeld ook door de aanhoudende lockdowns en vastgoedcrisis in China (bron NOS.nl)). Dit betekent dat de beschikbaarheid van duurzame producten afneemt en de prijzen extreem toenemen. De prijs voor een duurzame investering zal volgend jaar in deze periode met zeker 10% zijn gestegen. Dit jaar zijn er vanuit verschillende leveranciers al diverse prijsstijgingen doorgevoerd. En zoals in de inleiding al aangegeven, het energieplafond betreft een eenmalig steunpakket vanuit de overheid, waarbij veel huishoudens een serieuze uitdaging hebben voor komende winters. Er wordt vanuit energieleveranciers een eenmalige compensatie van €190 geboden in november en december. Het is te adviseren om dit bedrag te gebruiken voor duurzame doeleinden.

Huishoudens met een hoger verbruik en zonnepaneel bezitters

Maar voor wie is het deze winter wel interessant om een duurzame investering te doen? De overheid is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 1.200 kuub (m3) gas. Veel huishoudens zijn hiermee voor deze winter geholpen, maar lang niet allemaal. Veel huishoudens met een lager energielabel woning (zoals bijv. dijkwoningen, of woningen van minimaal 30 jaar oud) zijn moeilijk te verbeteren naar energielabel A, tenzij er grootschalige duurzame investeringen worden gedaan, die vaak onbetaalbaar zijn. Ook door de hogere hypotheekrente wordt het steeds duurder om een bouwdepot te realiseren en kan er minder geleend worden. Daarnaast zijn de huishoudens die voorzien zijn van zonnepanelen (en met een lager energielabel dan A) ook gebaat bij een duurzame oplossing op basis van elektriciteit. Voor deze groepen huishoudens is een airco als verwarming het meest geschikt. Elektrisch verwarmen met de meest energiezuinige airco’s levert, buiten het Energieplafond om, een besparing van tenminste 50% t.o.v.  verwarmen op gas.   

Airco als duurzame warmtepomp investering

Een airco is een lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp geeft net als bij de lucht-waterwarmtepomp een rendement op het vermogen dat het verbruikt. Dit rendement kan oplopen tot liefst 475%, dit betekent dat de airco dus bijna 5 keer meer vermogen geeft dan het verbruikt. De beste airco merken zijn namelijk allemaal A++ of A+++ en daarmee superzuinig in verbruik. Met een airco ontvangt u dan ook een hogere energielabelwaardering voor uw woning.

Een airco vs. hybride lucht-water warmtepomp

Het grote voordeel van een airco t.o.v. een hybride lucht-water warmtepomp is dat er geen voorwaarden zijn aan het energielabel of de isolatiewaarde van uw woning. Een airco geeft u al binnen 10 minuten een comfortabele warmte, waarmee u direct kunt besparen. Voor een lucht-water warmtepomp krijgt u dan wel subsidie, maar voor het merendeel van de woning geldt, dat er diverse voorbereidingen moeten worden getroffen, voordat dit systeem gaat renderen. (een kanttekening is dat ondernemingen ook subsidie ontvangen voor de transitie naar energiezuinige airco’s). Zo moeten uw muren voorzien zijn van moderne isolatie, HR++ glas, kunststof kozijnen, vloerverwarming, geschikte radiatoren en een aansluitbare CV/HR ketel. Voor veel woningen betekenen deze voorbereiding een investering van minimaal €10.000. Uiteraard rendeert een airco ook beter in een goed geïsoleerde woning, dit is echter geen voorwaarde voorafgaand aan de aanschaf aangezien het vermogen hierop wordt berekend. Daarnaast verbruikt een hybride lucht-water warmtepomp nog steeds gemiddeld 25% aan gas. Pas bij een volledig elektrische warmtepomp i.c.m. alle aanpassingen aan uw woning kunt u volledig van het gas af voor verwarmen. 

Volledig van het gas af in combinatie met een airco

Met een airco voor uw woonkamer kunt u de totale gaskosten voor uw woonkamer terugdringen. Echter verbruikt u natuurlijk nog gas voor uw warmwater voorzieningen. Hiervoor zijn alternatieve oplossingen zoals een zonneboiler, maar ook een elektrisch buffervat (warmtepompboiler). Zeker in combinatie met zonnepanelen zijn dit hele interessante oplossingen. Als u hierover meer informatie wilt, kunnen wij u adviseren.

Niet alleen verwarmen, maar ook koelen

Naar aanleiding van een groot onderzoek van internationale klimaatwetenschappers is er een heldere constatering. Het klimaat in Europa is razendsnel aan het veranderen. Met name in West-Europa komen steeds extremere temperaturen voor. Dit heeft te maken met de hardnekkiger wordende dubbele straalstroom (bron: KNMI.nl 5 juli jl.). Niet voor niets dat er ook dit jaar weer diverse bosbranden zijn en deze hebben nu zelfs Frankrijk al bereikt. Ook Nederland krijgt steeds meer van deze luchtstromen mee. Nederland zit dit jaar aan de rand van het hogedrukgebied van waar de rest van West Europa zich in bevind. Het begint er steeds meer op te lijken dat onze zomers warmer worden. Twintig jaar geleden waren er zomers waarbij de temperatuurmeter op 12-15 graden met uitschieters naar 25 graden. Dit is nu bijna niet meer voor te stellen.

Wat kan Airco Outletshop voor u betekenen?

De showroom van Airco Outlet Shop

Wij helpen u graag verder in de advisering om u op de juiste richting te zetten in deze gascrisis. Airco Outletshop is gevestigd in Numansdorp en heeft daar ook zijn showroom. Naast lucht-lucht warmtepompen (airco’s) is Airco Outletshop zich aan het verbreden naar warmtepompboilers en lucht/water warmtepompsystemen. Airco Outletshop zal per 1 januari 2023 verhuizen naar Heinenoord (naast de grote Rabobank) en met AlternatiefVoorGas.nl een tweede weg ingaan. Hierover volgt later meer.

Via www.airco-outletshop.nl/showroom kunt u zich aanmelden voor een afspraak (in onze showroom). Ook kunnen we vrijblijvend bij u langskomen voor een adviesgesprek. Airco Outletshop is voor nu nog gevestigd op de Edisonstraat 70 in Numansdorp en bereikbaar via 0186-700227 of via onze website www.airco-outletshop.nl. Momenteel is er een najaarsactie t/m 21 december 2022. Wacht niet langer en neem contact met ons op!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren