De Hoeksche boerin: “Deze maand begon ik met een rustige wintersportvakantie.”

Trudy Schoenmakers
3 Min Read
De drainage wordt vakkundig doorgespoten door de Hoeksche Boerin - Foto Prive

De eerste maand van het jaar zit er weer op. Ik begon de maand januari met een rustige wintersportvakantie. Helaas waren de sneeuwomstandigheden uitermate slecht, maar dat wil niet zeggen dat ik niet heb genoten. Het was heerlijk om er tussen uit te zijn met het gezin.

Bij thuiskomst zag ik dat alles was door gegaan. De aardappelen zitten nog in de bewaring, de tarwe percelen staan er netjes op, maar ik moest mij wel weer even verdieping in de weerberichten.

Tjonge, wat is er toch weer veel regen gevallen in de maand januari. Met onze digitale regenmeter kan ik goed zien hoeveel regen er is gevallen. Gelukkig is het nog geen tijd om richting het land te gaan, want dat is momenteel echt geen doen.

De werkzaamheden welke nu juist wel op het programma staan is het door spuiten van de drainagebuizen. We zijn erg zuinig op onze bodem, want daar moeten wij tenslotte onze gewassen op telen. In de bodem liggen buizen waardoor het water naar de sloot toe wordt afgevoerd. Deze buizen liggen op 10 meter afstand van elkaar. Door de jaren heen zijn er op sommige percelen nieuwe buizen tussen gelegd, waardoor de afstand van de buizen op 5 meter liggen. Het is belangrijk dat deze buizen het water goed kunnen afvoeren. Doordat de afgelopen weken zoveel water is gevallen, bleef er op 1 perceel net wat langer water staan, dan wat je zou willen.

Daarom kozen we er voor om die buizen op te zoeken en door te spuiten. Dit doorspuiten doe je met een drainage reiniger. Zie het als een soort tuinslang van zo’n 300 meter lang, met een sproeikop er op, waar met heel veel druk water uitkomt. Als een buis heel erg vies is, stroomt het zand zo mee de sloot in. Dus mocht u op dit moment iemand in het land zien staan met een trekker en daarnaast een apparaat met heel veel slangen op een rol, dan is ook deze boer hard bezig om zijn bodem goed te houden! Afgelopen jaren hebben we al diverse percelen voorzien van nieuwe drainagebuizen. Het is een grote investering, maar wel een heel belangrijke.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren