Audiotour Watersnoodramp 1953

0
924

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 zorgde een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij ervoor dat grote delen van Zuidwest-Nederland door een woeste zee van water overweldigd werden. Ook in de open zeearm Haringvliet werd het water vanuit de Noordzee tot extreme hoogte opgestuwd. Met ongekende oerkracht viel de stormvloed de bedijkte oevers van de Hoeksche Waardse en Tiengemeetse polders aan. Op tal van plaatsen waren de buitendijken van Tiengemeten, Nieuwendijk, Zuid-Beijerland, Numansdorp en Schuring en zelfs binnendijken daar niet tegen bestand. Zonder dat men was voorbereid vond er een catastrofe plaats.

Om de watersnoodramp van 1953 niet te vergeten en de slachtoffers te gedenken, is er een audiotour uitgezet aan de zuidrand van de Hoeksche Waard en op Tiengemeten. Het is tevens de bedoeling ervan bewust te blijven, dat door de huidige klimaatverandering en zeespiegelstijging het gevaar van overstroming in de toekomst niet is geweken.

Vanwege de provinciale Erfgoedlijn Historisch Haringvliet wordt in de audiotour voorlopig alleen aandacht besteed aan Tiengemeten, Zuid-Beijerland en Numansdorp. In een later stadium is uitbreiding van de audiotour naar andere getroffen plaatsen in de Hoeksche Waard, zoals Strijen en ’s-Gravendeel, mogelijk.

De audiotour Watersnoodramp 1953 wordt op 1 februari gelanceerd door mevrouw Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en de heer Harry van Waveren, wethouder van de gemeente Hoeksche Waard.

Het is een tocht die door iedere geïnteresseerde in willekeurige volgorde kan worden afgelegd, ongeacht het vervoersmiddel (te voet, per fiets of auto) en die op elk gewenst tijdstip kan worden vervolgd. Vanaf 2 februari is op elke genummerde locatie van de kaart de geschiedenis van die plek via een QR-code op een mobiele telefoon te ontvangen en te beleven.

Ga vanaf woensdag 1 februari naar ramp1953.nl en bezoek één van de veertien locaties aan het Haringvliet, scan de QR-code ter plaatse en luister en kijk naar wat er op die plek in 1953 gebeurde.

 

 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.