Willem Smit te gast bij Vrijzinnigen Hoeksche Waard

0
174
   (Willem Smit – foto: Jörgen Caris)

Op zondag 5 februari a.s. is in het monumentale kerkje van Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard aan de Beneden Molendijk in Oud-Beijerland de 31-jarige taalkunstenaar Willem Smit uit Utrecht te gast.

Smit laat zich in het leven graag leiden door verbeelding, bezieling en liefde voor taal. Dit brengt hij tot klinken in woorden en zinnen die verwonderen, inspireren en aan het denken zetten.  Hij schrijft, onder andere, gedichten,  die een glimlach op gezichten te voorschijn toveren en de hectiek van de dag relativeren. Zijn gedichten sluiten aan bij de dagelijkse actualiteit en kunnen helpen de problematiek vanuit een wat andere invalshoek te benaderen.

Sinds 2019 werkt en beweegt Smit zich aan de randen van de kantoortuinen van Rabobank Nederland in Utrecht. Als ‘medewerker geestdrift’, zoals hij dat eens uitdrukte in een interview met Trouw-columnist Stevo Akkerman. Een normale functie- of taakomschrijving bleek niet beschikbaar. ‘Dichter des Rabolands met een maximum aan vrijheid’ bleek de meest voor de hand liggende oplossing. 

Iedere dinsdag verschijnen zijn gedichten op het intranet; er wordt door veel medewerkers (èn collega’s) reikhalzend naar uitgekeken.Het werk van Smit kenmerkt zich door filosofische en religieuze denkbeelden en gedachtegangen, zonder dat sprake is van opdringerigheid en dikdoenerij. Zijn grote betrokkenheid bij mens en maatschappij spat er van af.

Dit alles bracht de Programmacommissie van Vrijzinnigen Hoeksche Waard er toe Smit uit te nodigen voor een Bijzondere Bijeenkomst, om daarin een ‘Preek van de Leek’ te houden. Hij nam de uitnodiging met veel enthousiasme aan.

Smit laat zich in zijn ‘preek’ leiden en inspireren door een strofe uit het gedicht van Tonha Schot: “Dat ’t je je verhaal doet herschrijven omdat elke dag een nieuwe kans is, altijd weer opnieuw beginnen, dat licht”. Het overkoepelende thema is: “Verrast door vreugde”. Er is een eenvoudige liturgie. Er zullen liederen gezongen worden en er zal muziek klinken.

De bijeenkomst begint om 10:30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Wees welkom en laat u verrassen!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.