Ooggetuigen vertellen scholieren over watersnood

0
298
Foto W. Vergeer

‘s-Gravendeel – Vier oudere ooggetuigen van de watersnood van 1953 deden vanmiddag hun verhaal in groep 8a van cbs De Bouwsteen in ‘s-Gravendeel. Indringende beelden die op hun netvlies geschreven staan werden doorverteld aan de kinderen. Voor hen is het soms moeilijk te begrijpen wat er toen allemaal gebeurde, zeker gezien de huidige moderne communicatiemiddelen en natuurlijk de Deltawerken.

Ruim 70 jaar geschiedenis werd door de verhalen naar deze tijd gebracht en kinderen konden voor zich zien wat er toen in een tijdsbestek van enkele uren gebeurde; hoe levens verwoest of juist gespaard werden.
In de ochtend werd al een wandeling gemaakt door het dorp waarbij Will van Velsen (oud-juf en lid van de Historische Vereniging) op kenmerken plekken in het dorp de soms heftige verhalen vertelde. Zo stond de groep bij de Molendijk waar zeker 20 mensen en kinderen omkwamen en werd een kijkje genomen in het ‘doktershuis’ aan het Van Der Bijlplein, waar een schilderij van Arie Hartman de geschiedenis van die dagen helder verbeeldt.
 
 
Foto’s: W.Vergeer

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.