De Hoeksche boerin: “deze heerlijke kruimige aardappel, vind je niet veel meer in het schap”.

Trudy Schoenmakers
3 Min Read

De eerste twee maanden van het jaar zitten er al weer op. Deze eerste maanden zijn over het algemeen wel rustig. Desondanks heb ik natuurlijk niet stil gezeten.

Februari was de maand waarin we de laatste aardappelen hebben geladen. Dit laatste product van teelt 2022 is verkocht en daarmee kunnen we teeltseizoen 2022 afsluiten. De aardappelteelt ging dit jaar helaas niet vanzelf. Ondanks dewekelijkse bespuitingen, was er een perceel wat volledig onder Phytophthora was gelopen. Hierdoor lag de opbrengst een stuk lager dan de afgelopen jaren.

De aardappelen welke deze maand zijn verkocht, waren geteeld als zogenoemde tafelaardappel. Echter gingen deze als frietaardappel weg, want de afzet van de tafelaardappel lopen steeds verder terug. Al met al ben ik dus blij dat we dit seizoen kunnen afsluiten.

De eerste landwerkzaamheden voor het jaar 2023 zitten er ook al weer op. Het was de beurt aan de tarwe om die van voeding te voorzien. De vroeg gezaaide tarwe lieten al wat tekenen zien van gebrek. We hebben een vloeibare meststof toegediend. Om zo min mogelijk sporen te rijden in het land is het daarom belangrijk dat de grond goed hard is. Dit kan na een nachtvorst of na enkele dagen droog weer, zodat de bodem ook wat harder is.

Naast het gebruik van deze vloeibare kunstmest, rijden wij ook jaarlijks varkensdrijfmest over de tarwevelden. Deze mest wordt door grote machines geïnjecteerd. Deze meststof zorgt voor een echte boost bij de tarwe. Als dan straks de temperatuur stijgt, zie je de tarwe daar ook echt van groeien.

 

Ondanks dat we deze maand aardappelteelt 2022 hebben afgesloten, is het eerste nieuwe pootgoed voor teelt 2023 al binnen. Het zijn 25kg Eigenheimers welke al is gearriveerd. Deze telen we voor eigen gebruik. Deze heerlijke kruimige aardappel vindt je niet meer veel in het schap. Dat komt doordat de aardappel erg veel diepe pitten heeft, wat het schillen van dit ras erg lastig maakt. Tegenwoordig zijn de rassen allemaal veel gladder van huid. Er worden al zoveel minder aardappelen gegeten dan vroeger, dan moeten we het de aardappeleters natuurlijk wel aantrekkelijker maken.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren