Op 16 december 2020 heeft Omgevingsdienst Haaglanden , in mandaat namens Gedeputeerde Staten, een opdracht ex artikel 3.18 Wet natuurbescherming verleend aan de Faunabeheereenheid Zuid-Holland (FBE) om deze verwilderde populatie damherten in de Hoeksche Waard binnen 5 jaar geheel weg te nemen. Daarmee zou worden voorkomen dat de populatie te groot wordt en de situatie uit de hand zou lopen. Denk hierbij aan de maatschappelijke belangen zoals verkeersveiligheid en schade aan gewassen. Tegen deze opdracht is door een tweetal dierenrechtenorganisaties beroep aangetekend en een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. De rechter heeft het besluit om de damherten weg te nemen vernietigd en de provincie opgedragen een nieuw besluit te nemen. Mede op basis van het advies van de damhertendeskundigen wordt gewerkt aan een nieuw besluit, waarbij uiterste zorgvuldigheid in acht wordt genomen. Het besluit wordt bijvoorbeeld nog voorgelegd aan een ter zake juridisch deskundige en zal in ontwerp gedurende zes weken ter inzage worden gelegd. Het uiteindelijke besluit zal dus nog even duren.
Om tot een nieuw besluit te komen heeft de provincie een informatiebijeenkomst georganiseerd met de betrokken partijen uit het gebied en een adviesvraag uitgezet bij twee damhertendeskundigen.
Aan de deskundigen is gevraagd om meer inzicht te verschaffen in de ontwikkeling van de populatie en de provincie te adviseren over het te kiezen beheerscenario. De deskundigen hebben recent het definitieve adviesrapport aan de provincie toegestuurd en dit rapport is hier te lezen.
Ten aanzien van de mogelijkheden om (kunstmatig) in te grijpen in de populatie-ontwikkeling zijn er in de basis 3 mogelijkheden: (1) afschot, (2) wegvangen (en elders terugplaatsen), (3) onvruchtbaarheid introduceren.
Gezien het huidige voorkomen en de snelle verspreiding van het damhert over Nederland in combinatie met mogelijk beperkend Rijksbeleid (Positieflijst 2024 in wording) is wegvangen en verplaatsen binnen Nederland eigenlijk geen optie. Grensoverschrijdend verplaatsen geeft nog meer stress door langere reistijden en dus langere vereiste verdovingsperiode en is nog lastiger vanwege toename juridische complexiteit. Toepassen van anticonceptie is nog een brug te ver. Te gebruiken anti-conceptiemiddelen zijn immers nog niet toegelaten, praktisch niet uit te voeren en op grote schaal hertachtigen op deze manier behandelen is erg kostbaar. Bovendien zijn de effecten op welzijn van individuen en de populatie als geheel op de langere termijn onbekend.
Afschot is daarmee (nog steeds) de beste methode om een gewenste populatiereductie te bewerkstelligen. Tevens kan hiermee, naast fixatie van de aantallen op het gewenste niveau (nog even los van hoe ‘gewenst’ precies gedefinieerd wordt) ook de gewenste ruimtelijke fixatie gerealiseerd worden is te lezen in het rapport van de Damherten deskundige.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.