Fracties GroenLinks Hoeksche Waard en Nissewaard: “Stop met lobby voor A4 Zuid”

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Vera Bik (GroenLinks Nissewaard) en Vincent Rietvelt (GroenLinks Hoeksche Waard)

De fracties van GroenLinks in de gemeenten Nissewaard en Hoeksche Waard roepen hun gemeentebestuur op te stoppen met de lobby voor de komst van de A4 Zuid. “Het is een kansloze lobby die afleidt van echte oplossingen voor de verkeersproblemen”.

Moe worden ze ervan, Vera Bik (GroenLinks Nissewaard) en Vincent Rietvelt (GroenLinks Hoeksche Waard), dat bij ieder probleem het antwoord wordt gezocht in de aanleg van een nieuw stuk snelweg tussen Spijkenisse en de Hoeksche Waard.

Bik: “Het vervelende is dat het afleidt van de daadwerkelijke oplossingen: minder verkeer, beter openbaar vervoer en betere bereikbaarheid voor bijvoorbeeld de fiets”. Rietvelt onderschrijft dit: “Voor de Hoeksche Waard lost de verlengde A4 ook helemaal niets op. In de originele plannen, die al jaren geleden door voormalig VVD minister Schulz -van Haegen naar de prullenbak zijn verwezen, was er geen afslag geplandin de Hoeksche Waard. Hierdoor krijgen we alleen extra problemen bij  onder meer de Haringvlietbrug als ook op de ring van Rotterdam”.

Beide fractievoorzitters geven ook aan dat meer asfalt zorgt voor meer verkeer. “Kijk naar de A4-Delfland, die weg zou de files oplossen die dagelijks op de A13 stonden. Nu staan er 2 files, iedere avond. Een file op de A13 èn een file op de A4”.

Wat de beide GroenLinksers vooral steekt, is dat er niet het volledige verhaal verteld wordt door de bestuurders die roepen dat de A4 al onze problemen op gaat lossen. Bik: “Men vergeet  te vertellen dat een snelweg veel lawaai en luchtvervuiling brengt. Dat betekent een ernstige verslechtering van de leefomgeving bij Oud-Beijerland en Spijkenisse”. Rietvelt herinnert eraan dat de Hoeksche Waard een Nationaal Landschap is met natuur die beschermd moet worden in plaats van verdwijnen voor een stuk asfalt.

De A4 discussie duurt inmiddels al decennia, met volgens de GroenLinksers steeds dezelfde uitkomst: te duur, het lost niets op en het vergroot de problematiek op andere plaatsen. Bik: “Ondanks dat de komst van de A4 Zuid nagenoeg kansloos is,laten we gewoon toe dat bestuurders hiervoor blijven lobbyen”.

Voor Bik en Rietvelt is het heel simpel: laat de wethouders hun tijd gebruiken om de provincie te overtuigen dat het OV verbeterd moet worden en verkeersbewegingen verminderd.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.