Techniekmiddag ‘licht’ op ’t Kraaienest in Piershil

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto PR

Piershil –  Hoe komt het dat een potlood er boven het water gewoon uitziet en dat er op de plek waar het potlood het water ingaat een knik te zien is? Met het antwoord op deze vraag leerden de kinderen van ’t Kraaienest dat dit te maken heeft met lichtbreking. Het licht breekt daar waar het van water naar lucht gaat.  

Het bijzondere van deze derde techniekmiddag van het schooljaar was dat de hele middag is voorbereid door de leerlingen van groep 8. Van het kiezen van tien verschillende proefjes, tot het klaarzetten van alle spullen en het maken van de strippenkaart: groep 8 heeft deze hele organisatie op zich genomen. Wat hebben ze dit goed gedaan. Onze complimenten!  

Het proefje ‘Plaatjes draaien’ sprak tot de verbeelding. In het midden van een rondje werd een klein vogeltje getekend, in het midden van een ander rondje werd een grote kooi getekend. De twee tekeningen die door het draaien één beeld vormen worden een thaumatroop genoemd.  

De meest betoverende proef was toch wel ‘Kleuren in melk’. Wat gebeurt er als je melk, inkt en afwasmiddel bij elkaar doet? Als je afwasmiddel toevoegt aan melk, dan reageert dit met het water en de vetten. Deze reacties zorgen voor een stroming in de melk. Je ziet niet zoveel van deze stroming, tenzij je een kleurstof zoals inkt toevoegt. De melk stroomt weg van het wattenstaafje met het afwasmiddel, waardoor de inkt kringen vormt. 

De leerlingen van groep 8 zouden zelf het liefst nog een stapje verder gaan en willen graag proefjes die meer te maken hebben met natuurkunde en scheikunde. Nog even wachten… dan komt het voortgezet onderwijs er voor jullie aan! 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.