Als ik de agent pak, sla jij hem dan dood?’, eerste verdachte oud-en-nieuwrellen in ‘s-Gravendeel voor de rechter

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
De Me had een drukke nacht in 's-Gravendeel waar 30 jongeren zich ernstig misdroegen - Foto Charlie Aptroot
“Het was het plan om de politie eens goed te grazen te nemen. De eerste agenten weten werkelijk niet wat hen overkomt.” Vandaag verscheen de eerste verdachte van deelname aan de nieuwjaarsrellen in ‘s-Gravendeel voor de rechter. Hij zou zwaar vuurwerk naar de politie hebben gegooid.

Nee, daar zit zeker geen klassieke hooligan voor de rechter, maar een tengere jongen in een groene coltrui. De kleding die hij die avond ook aan had, vertelt hij de rechter tijdens een voorbereidende rechtszaak. Hij was buiten om het nieuwe jaar te vieren, absoluut niet om te rellen. De 20-jarige inwoner van ‘s-Gravendeel ontkent meteen met zwaar vuurwerk, stenen of glaswerk te hebben gegooid. Wel trapte hij hard tegen het schild van een ME’er, zegt hij.
 
Zo rond 00:30 uur nieuwjaarsnacht gaat het mis op de Smidsweg in het centrum van het dorp. Een groep jongeren zou de politie in een hinderlaag lokken. IJzeren kraaienpoten op de weg zorgen ervoor dat de twee agenten niet weg kunnen rijden. Ondertussen worden ze bekogeld met vuurwerk, zegt de officier van justitie. “Deze eerste twee agenten weten werkelijk niet wat ze overkomt. Het was een doelbewuste actie om ze in de val te lokken.”

Oogletsel en gehoorschade

De agenten roepen versterking op en de ME arriveert. Die grijpen in en er vallen harde klappen. Onschuldige ‘s-Gravendelers vertellen in de dagen erna dat ze om niets keihard geraakt te zijn door politieknuppels. Er loopt nog altijd een onderzoek naar het politieoptreden van die avond. Het OM ziet ook een andere kant. “De politie ervaart haatgevoelens en wordt bekogeld met zwaar en illegaal vuurwerk. Ondanks hun uitrusting lopen ME’ers oogletsel en gehoorschade op.”
 
De 20 jarige verdachte zegt die nacht pas gearriveerd te zijn na de hinderlaag. “Ik kwam van een feestje en zag daar bekenden. Daarom liep ik erheen”, zegt hij in de Rotterdamse rechtbank. Hij komt op straat naar eigen zeggen in een groep terecht die vervolgens door de ME uit elkaar wordt gedreven. “Ik heb veel spijt van het schoppen tegen het schild. Ik heb de agente een brief geschreven.”
De verdachte wordt op 1 januari gearresteerd en zit nu al bijna drie maanden vast. Een vervelende situatie, want zijn studie ligt stil en op zijn werk verschijnt hij niet meer. Zowel zijn werkgever als zijn school hebben de rechter een brief geschreven, zo wordt duidelijk tijdens de zitting. Er zijn belangrijke tentamens gemist en de baan staat op het spel.

‘Niet slim’

“Zijn verklaring staat op gespannen voet met het dossier”, zegt de officier van justitie. “Het was een doelbewuste actie om de politie in de val te lokken en geweld te gebruiken. Een grote groep richt zich op de politie en gooit zwaar vuurwerk. De verhalen van de 23 betrokken agenten spreken boekdelen.”
Verder zou er ook een filmpje zijn gemaakt waarop word gezegd: ‘Als ik de agent pak, sla jij hem dan dood?’ “Dat zegt alles over deze zaak”, vindt de officier van justitie. De advocaat van de twintiger gaat daar niet in mee. “Hij had niets te maken met het gooien van vuurwerk. Hij was de organisator van een feest en wilde daar echt iets leuks van maken. Het schoppen tegen het schild was niet slim.”
Ook al is de inwoner van ‘s-Gravendeel eerder veroordeeld voor geweld tegen de politie, toch mag hij voorlopig vrij, zo oordeelt de rechter. Hij mag dus deze week weer gewoon naar school in afwachting van zijn proces. Dat is op 14 juli. Die dag verschijnen er ook minstens vier andere verdachten voor de rechter voor hun rol bij de rellen in ‘s-Gravendeel.
 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren