De Hoeksche boerin: “Zouden deze mensen nou echt heel blij worden van hun controlerende werk?”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
de Hoeksche boerin – oftewel Trudy Schoenmakers de Jong – Foto Prive

De maand maart is bijna afgelopen. Qua werkzaamheden hebben we nog maar weinig kunnen doen in het land. De reden daarvoor is dat het nog veel te nat is. Iedere dag valt er wel een regenbui, waardoor de grond te nat is om er met de machines over heen te gaan.

Begin maart hebben we wel kunstmest gereden. Kunstmest hebben we gebruikt in de vorm van vloeibare mest in onze tarwe percelen. In de vorm van korrels hebben we dit alvast gestrooid op de percelen waar we onze aardappelen gaan poten.

Het is nu wachten op droger weer, want op onze tarwepercelen willen we ook graag nog varkensdrijfmest uitrijden. Dit wordt direct in de grond geïnjecteerd, maar uitgereden met grote, zware machines. Zolang het nog zo nat is in het land, stellen we het drijfmest rijden, nog maar even uit.

Ondertussen zijn dus alle machines in de schuur gepoetst, nagekeken, onderdelen vervangen en de schuur netjes aangeveegd. De administratie is nog wel een “dingetje”.

Vanaf 1 maart kon ik beginnen met het invullen van de gecombineerde opgave . En dat is met recht een hele opgave! Door de veranderingen in het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid zijn er dit jaar weer heel wat nieuwe regeltjes op ons afgekomen. Het zijn er zoveel, dat ik door de bomen soms het bos niet meer zag. Termen als: Basispremie, eco-regeling, niet-productieve grond, bufferstroken en zo kan ik nog wel even doorgaan met termen. Ze kwamen allemaal voorbij.

Het is belangrijk voor mij om deze gecombineerde opgave goed in te vullen. Er hangt namelijk een grote som subsidie aan vast. Dat hier goed naar gekeken wordt door de overheid, vind ik helemaal prima. Wat ik zeg, het gaat over een grote som geld, maar om het dan zo ingewikkeld te maken, vind ik echt van de zotte! Ik zit er alleen al dagen voor achter de computer. En met mij, nog velen anderen. Heel veel agrarisch ondernemers zijn er mee bezig. Adviseurs draaien overuren. Mensen die bij de helpdesk werken, maken lange dagen. Eerst hebben zij dagen cursus gevolgd om het systeem te begrijpen en nu krijgen zij dagelijks boeren, boerinnen, adviseurs aan de telefoon om het daar aan uit te leggen.

En dan vinden we het gek dat er steeds minder mensen voor de klas staan. Steeds minder mensen in de zorg werken. Steeds minder mensen in de bouw werken. Ik snap dat wel! Ons land wordt overspoeld door mensen die regeltjes maken. Mensen die deze regeltjes moeten uitwerken. Mensen die deze regeltjes moeten uitrollen. Mensen die deze regeltjes moeten uitleggen. Mensen die deze regeltjes moeten controleren. Allemaal lekker vanaf hun bureau, thuis, op de zolder. Uren schrijven, maar eigenlijk niks betekenen voor de maatschappij. Ik vraag mij dan ook hardop af, zouden deze mensen nou echt heel blij worden van hun controlerende werk? Wanneer gaan we nou eens inzien dat het telkens opnieuw verzinnen van nieuwe regeltjes echt niet de oplossing is!

Nederland, regel land.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren