‘Rose’ doet geschiedenis Klaaswaal herleven

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Rosita Steenbeek - foto Anne-Marie van Rossum

Drie jaar later dan gepland kon zaterdag 15 april een uitverkochte sportzaal De Bongerd genieten van het literair concert ‘Rose’, naar het boek ‘Rose, Een familie in oorlogstijd’ van Rosita Steenbeek. De charismatische schrijfster en het gecombineerde orkest van Na Lang Streven Klaaswaal en Wilhelmina Numansdorp onder leiding van Anno Appelo bezorgden honderden dorpsgenoten, boek- en muziekliefhebbers een onvergetelijke avond. Het concert werd voorafgegaan door een vertoning van een documentaire over het boek in de Hervormde Kerk in Klaaswaal.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het concert in april 2020 zou plaatsvinden in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Helaas wiep corona roet in het eten. Omdat alle partijen het project te bijzonder vonden om niet uit te voeren, werd contact gehouden en uitgekeken naar het moment dat de wereld weer ‘open’ zou gaan. Zaterdag was het dan eindelijk zover. Ruim anderhalf uur lang vertelde Rosita het verhaal van haar Duitse,half joodse oma Rose die trouwde met de Nederlandsedominee Gerhard Hugenholtz, met hem naar Klaaswaal verhuisde en daar de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Een reis door de tijd met veel momenten van herkenning voor (oud-)Klaaswalenaars. Ook vertelde zij over de lotgevallen van haar joodse familie. Sommigen van hen overleefden de oorlog, maar anderen kwamen tragisch om het leven in concentratiekampen. Haar indrukwekkende familiegeschiedenis werd afgewisseld met bijpassende muziekwerken, zoals Yiddish Dances, Crystal Night (uit Holocaust Suite), Theme from Schindler’s List en een swingende Glenn Miller Medley.

Behalve de band met Klaaswaal kwam ook die met de familie Koster ter sprake. Dominee Hugenholtz sloot zich namelijk aan bij het Klaaswaalse verzet. Jaap Koster was de leider van deze groep en zorgde ervoor dat de moeder van Rose, een jodin, valse papieren kreeg waardoor ze de oorlog overleefde. De familie Koster is onlosmakelijk verbonden met muziek en NLS. Jaap Koster leidde zijn eigen dansorkest, de Jack Koster Band. Samen met dit orkest trad hij met veel succes op in zijn eigen café , het latere Zaal Koster (tegenwoordig restaurant Eetse). Het bleek de perfecte dekmantel voor zijn verzetsactiviteiten. Ook dirigeerde hij van 1933 tot 1945 het fanfareorkest van NLS, waarna hij werd opgevolgd door zijnbroer Dirk.

Schrijfster en orkest kregen na afloop een staande ovatie. Het publiek, waaronder ook leden van de families Koster en Hugenholtz/Steenbeek, was zichtbaar onder de indruk. De vele lovende reacties bewezen maar weer eens hoe waardevol het is om onze geschiedenis te blijven vertellen en herinneren. Zowel in woord als muziek.

Rosita Steenbeek – foto Anne-Marie van Rossum

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren