Opheldering gevraagd over kap 89 bomen bij Numansdorp

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De bomenrij langs de dijk in Numansdorp die gekapt dreigt te worden. - Foto: Joost Kievit

Is de kap van 89 bomen achter de landgoederen aan de Ambachtsheerenlaan bij Numansdorp wel echt nodig? Joost Kievit van Water Natuurlijk en Tania Heimans van GroenLinks vragen het zich ernstig af. Uit de vergunningen die het Waterschap Hollandse Delta heeft verleend blijkt geen noodzaak. De essen en populieren, zelfs de oudste, kunnen nog decennia mee. Ze zijn kenmerkend voor het landschap en belangrijk voor veel vogels en insecten.

Joost Kievit en Tania Heimans hebben daarom de handen ineengeslagen om opheldering te krijgen over deze voorgenomen bomenkap. Hij als voorzitter van een waterschapspartij en zij als raadslid. HoekschewaardsLandschap is hierbij gevraagd onderzoek naar broedvogels en een mogelijk leefgebied van vleermuizen op de locatie te doen. ‘Het waterschap kijkt bij de verlening van deze vergunningen alleen naar de veiligheid van de dijk,’ aldus Joost Kievit. ‘Andere aspecten zijn uiteraard ook van belang, maar die vallen niet onder verantwoordelijkheid van het waterschap.’ Water Natuurlijk en GroenLinks vinden dat ook naar het belang van natuur en landschap moet worden gekeken en hopen de bomenrij te kunnen behouden.

Tania Heimans verbaast zich dat de gemeenteraad niet op de hoogte is gesteld van de voorgenomen bomenkap. Met Mireille Louwerens (BurgerBelangen) en raadsleden RieneVerburgh en Eline Rood (VoorWaards) stelde ze vragen aan het college. Die verwijst weer naar het waterschap Hollandse Delta, en de Omgevingsdiensten Haaglanden en Zuid-Holland Zuid die namens de provincie verantwoordelijk voor vergunningverlening en toezicht zijn. ‘Zolang overheden naar elkaar blijven wijzen verdwijnt er steeds meer natuur,’ zegt Heimans. ‘De gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan? Vaak niet als het om bos, dieren en groen in onze gemeente gaat. Maar betrokkenheid is een keuze, net als samenwerken.’

Samen met Mireille Louwerens ijvert ze al langer voor meer transparantie over bomenkap in de Hoeksche Waard. ‘Als andere overheden daarover gaan zouden we als raad op z’n minst de meldingen moeten krijgen,’ zegt Heimans. ‘Die komen gewoon bij het college binnen, dus zo ingewikkeld hoeft dit niet te zijn. We hebben nu voor elkaar gekregen dat we die van de Omgevingsdiensten ontvangen, maar die van het waterschap dus nog niet.’ Louwerens, Verburgh, Rood en Heimans hebben nu duidelijkheid bij de Omgevingsdiensten gevraagd.

Joost Kievit en Tania Heimans tonen zo vanuit het waterschap en gemeente dat samenwerking bij natuurbehoud wel degelijk kan. ‘Hopelijk zien ze de verschillende overheden dat ook,’ zeggen ze eensgezind, ‘want alleen samen kunnen we de natuur op ons eiland versterken.’

Voor meer informatie over de vergunningen, klik hier.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren