Scholen strijden tegen elektronisch afval

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De E-waste Race ging officieel van start met een kick-off bij CBS De Schelp in Puttershoek op woensdag 24 me - Foto RAD

Tien basisscholen uit Hoeksche Waard staan in de startblokken voor de E-waste Race, die loopt van maandag 29 mei tot en met donderdag 22 juni. De tien deelnemende groepen zamelen vier weken lang klein elektronisch afval (e-waste) in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren de scholieren een mooie bijdrage aan de circulaire economie.

Het project ging officieel van start met een kick-off bij CBS De Schelp in Puttershoek op woensdag 24 mei. Wethouder Robin Heij hielp de leerlingen van groep 8 van De Schelp alvast op weg door hen een oud tosti-ijzer te overhandigen.

De wethouder vertelde in zijn toespraak dat e-waste een snel groeiende afvalstroom is. Daarmee benadrukte hij hoe belangrijk het is om elektronische apparaten niet zo maar weg te gooien en ze te (laten) repareren of naar een kringloopwinkel te brengen. En als een apparaat echt niet meer te repareren is, kun je het inleveren op de milieustraat in Westmaas. Zo kunnen de waardevolle grondstoffen die erin zitten, hergebruikt worden.

Naast CBS De Schelp doen de volgende scholen in de Hoeksche Waard mee: CBS de Parel, Groen van Prinstererschool, School met de Bijbel, OBS De Meerwaarde, IKC De Pijler, SBO Het Pluspunt, Willibrordusschool, IKC De Eendragt en CBS De Bron.

Zo help je mee

Woon je in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kun je tussen maandag 29 mei en donderdag 22 juni gemakkelijk en gratis thuis je elektronisch afval laten ophalen. Dit doe je door je elektronisch afval online aan te bieden op de website www.ewasterace.nl.

Elektronisch afval bestaat uit kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters.

Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mag je niet inleveren voor de E-waste Race.

Win-win

Wanneer je je klein elektronisch afval apart inlevert, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven te worden. De leerlingen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus bied je kapotte of oude elektronische apparaten online aan!

Als dank voor je bijdrage ontvang je kortingscodes voor duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De E-waste Race Hoeksche Waard 2023 is mogelijk gemaakt door Stichting OPEN, Weee Nederland en de RAD en wordt ondersteund door gemeente Hoeksche Waard.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren