Zwem veilig bij de Oude Tol. Houd je aan de regels en voorkom een boete van 150 euro

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Gemeente HW

Recreatiegebied De Oude Tol in Oud-Beijerland is erg populair met zijn natuurspeeltuin en zwembaai. De zwembaai is tijdens zomerse dagen een fijne plek voor jong en oud. Helaas zwemmen bezoekers ook buiten de ballenlijn. Dit is vanwege de sterke stroming, aanwezigheid van snelle vaartuigen en beroepsvaart, en ongelijke rivierbodem erg gevaarlijk en daarom verboden. Gemeente Hoeksche Waard wil de zwemfunctie graag behouden. Daarom heeft de gemeente Bres Accommodaties ingehuurd om ook dit seizoen weer toezicht te houden om de veiligheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken.

Bij mooi weer is er van 10.00 uur tot uiterlijk 18.00 uur minstens 1 beheerder van Bres aanwezig om vooral het zwemgedrag van bezoekers in goede banen te leiden. Bij zwemweer, temperatuur vanaf 24 graden, is de beheerder er tot 20.00 uur. Daarnaast controleren de boa’s van de gemeente en de politie ook regelmatig op gevaarlijke situaties. Mochten mensen zich niet aan de regels houden, dan loopt men kans op een boete van € 150,00. Het toezicht loopt tot 1 oktober, het einde van het zwemseizoen.

Steiger veerdienst verboden toegang

Het komt ook heel vaak voor dat de steiger van het voet- en fietsveer naar Spijkenisse en Rhoon wordt misbruikt om het Spui in te duiken. Gedrag waar de schipper grijze haren van krijgt, omdat zwemmers vanaf een boot slecht zichtbaar zijn. Het veer – waar veel mensen gebruik van maken – vaart hier zowel doordeweeks als in het weekend meerdere keren per dag. Met borden staat duidelijk aangegeven dat de steiger verboden is voor onbevoegden. Dat wil dus zeggen dat alleen gebruikers van de veerdienst op de steiger mogen komen.

Misbruik trailerhelling voor de hulpdiensten

Hetzelfde geldt voor de helling waar vaartuigen van de hulpdiensten te water kunnen worden gelaten. Deze moet altijd vrij beschikbaar zijn voor noodgevallen. Maar ondanks dat deze afgesloten is, gebeurt het vaak dat jeugd langs het hek klimt om vanaf de daar aanwezige meerpalen te duiken. Het gebeurt zelfs dat het slot wordt geforceerd door mensen die er hun eigen boot te water laten. Ook dat is daar verboden.

Waterstand te laag? Ga ergens anders zwemmen!

De afgelopen jaren is hard gewerkt om de zwemveiligheid bij De Oude Tol te verbeteren. De baai is enkele meters landinwaarts uitgegraven en de ballenlijn is iets opgeschoven. “Bij laag water is het voor sommige jeugd en volwassenen minder aantrekkelijk om bij de Oude Tol te gaan zwemmen. Om toch te kunnen zwemmen, doen ze dat vervolgens buiten de ballenlijn. Levensgevaarlijk! Ga dan gewoon naar 1 van de buitenbaden op ons eiland. Of neem bijvoorbeeld een duik bij een andere natuurwaterlocatie, zoals de Hitsertse Kade in Zuid-Beijerland, de strandjes bij de Binnenmaas of bij Costa del Spui in Goudswaard. Er zijn mogelijkheden genoeg”, aldus wethouder Harry van Waveren.

“We kunnen de zwembaai alleen behouden als iedereen zich aan de regels houdt. Ik moet er niet aan denken dat er straks iemand overvaren wordt of verdrinkt. Pak dus je verantwoordelijkheid en laten we er samen voor zorgen dat we deze heerlijke recreatieplek kunnen behouden voor de Hoeksche Waard.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren