VoorWaards wil behoud huurwoningen Oosterse Gorzen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Archief

Zonder overleg met huurders en gemeente, vertelde HW Wonen de bewoners van de Oosterse Gorzen in de Coronatijd dat hun wijkje gesloopt zal worden. VoorWaards betreurt dat ten zeerste.

Midden in de Coronapandemie hoorden de inwoners dat zij een andere woning moesten gaan zoeken, omdat hun wijk op de schop gaat. HW Wonen vertelde hen dat ook andere mensen graag op die mooie plek langs het Spui willen wonen en dat de huidige woningen niet meer gerenoveerd konden worden. Uit eerdere onderzoeken blijkt echter dat renovatie wel degelijk een optie was. Op initiatief van VoorWaards heeft HW Wonen in de gemeenteraad uitleg gegeven. VoorWaards wil dat renovatie alsnog overwogen wordt na overleg met de huurders en de gemeente, wat volgens de Woningwet een verplichting is.

VoorWaards vindt het onvoorstelbaar dat mensen, die soms al 40 jaar in de wijk wonen en al hun herinneringen daar hebben, hun huis en omgeving gedwongen moeten verlaten. Volgens de oppositiepartij is het een hechte buurt, waar mensen voor elkaar zorgen. Dat sociale netwerk wordt straks uit elkaar getrokken. Huurders hebben dezelfde klachten over achterstallig onderhoud als elders in de Hoeksche Waard, zoals lekkage, vocht en schimmel, maar die problemen worden met een likje verf bedekt. Volgens diverse inwoners heeft er in de laatste 10 jaar bewust geen grootschalig onderhoud plaatsgevonden om te kunnen slopen.

Eline Rood tijdens de raadsvergadering:
Dat niet eerder is gekozen voor renovatie, net als bij de Croonenburghwijk, is een gemiste kans en het is onbegrijpelijk dat de gemeenteraad of college niets te zeggen had over zulke ingrijpende plannen van een woningbouwcorporatie. Mocht sloop toch onvermijdelijk zijn, dan moeten de huidige huurders recht hebben op terugkeer op dezelfde plek met dezelfde huurlasten als nu. Anders worden zij dubbel gestraft.

De VVD-wethouder van Wonen, dhr. Heij, nam het op voor de woningbouwcorporatie en gaf aan dat de organisatie zelf zo’n besluit mag nemen en dat hij daar geen regie op heeft. De directeur van HW Wonen zei dat hij, nu terugkijkend op het communicatieproces, andere beslissingen had genomen. De huurdersvereniging van HW Wonen wilde in het verleden bovendien niet spreken met de bewonerscommissie van de Oosterse Gorzen, dus de huurders werden niet vertegenwoordigd. VoorWaards heeft naar aanleiding van deze reacties, samen met GroenLinks en Burger Belangen, extra vragen ingediend hierover en gaat ook een motie indienen, waarin verzocht wordt om dat overleg alsnog te voeren.  


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren