De Hoeksche boerin: “Hiermee probeer ik weer een extra stapje te zetten in het duurzaam telen van tarwe”.

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
Trudy Schoenmakers - de Jong beter bekend als de Hoeksche Boerin - Foto Prive

Het eerste half jaar van 2023 zit er al weer op. We kunnen wel stellen dat het weer een heel bijzondere tijd is geweest. De eerste maanden van het jaar werden geteisterd door regen, regen en nog eens regen. Hierdoor duurde het lang voordat wij echt aan ons werk konden. Toen eenmaal alles gepoot en gezaaid was, werd het droog. Met een lange tijd wind uit het Noorden en Oosten, wat altijd een zeer hard drogende wind is. De regen bleef voor lange tijd weg en dat betekende dat we ons regenhaspel uit de schuur moesten halen.


De in mei gezaaide kidney bonen hebben wij in juni van een buitje regen voorzien. Hier waren ze erg dankbaar voor, want ze kregen daarna de groei goed te pakken. Ik moet zeggen dat ook de onkruiden hard zijn gegroeid. Ik heb daarom de loonwerker gebeld en gevraagd of hij met de schoffelbalk de onkruiden er uit kon rijden. De onkruiden die in dezelfde rij staan als de kidney bonen zelf, blijven uiteraard alsnog staan. Dat zijn er dit jaar ook extreem veel. Ik heb daarom al uren door de bonen gelopen met een lange hak. Met als gevolg; blaren op mijn handen. En blij ben ik er nog steeds niet mee, want voorlopig ben ik er nog niet in klaar ook.

Doordat wij geen personeel hebben, zijn er geen extra handen die mij kunnen helpen in dit werk. De onkruid druk lijkt ieder jaar wel groter te worden. De bestrijdingsmiddelen die we gebruiken in onze gewassen worden van steeds mindere kwaliteit. Ik ben mij er dan ook van bewust dat het onkruid wieden met een lange hak van steeds groter belang wordt.

Ondertussen hebben we onze aardappelen al 3 keer voorzien van water. Hierdoor blijven ze goed door groeien. Over de opbrengst kunnen we nog maar weinig zeggen. Het ziet er wel naar uit dat wij dit jaar niet in de maand juli onze eerste aardappelen rooien. Dan hadden ze nu al groter moeten zijn. De prijs van aardappelen ligt momenteel erg hoog. Dit komt doordat de voorraden op raken. Als we vroeg onze eerste aardappelen kunnen leveren, kunnen we daar nog van profiteren.

De tarwe percelen kleuren al langzaam naar het geel toe. De droge weken hebben hier voor gezorgd. Wij hebben meerdere rassen staan en ook hier zijn de verschillen duidelijk te zien. Het ras wat vroeg gedorsen kan worden kleurt al geler dan de latere percelen. Hoe de opbrengst hiervan is, is altijd lastig te voorspellen. Er zitten wel redelijk wat korrels aan de plant. Maar of het gewicht er ook al is, is nog even afwachten tot dat alles in de kiepwagen ligt. Dit jaar teel ik voor het eerst ook Nedertarwe. Van deze tarwe wordt Nederlandse bloem en meel gemaakt. Later in het proces wordt er door Nederlandse bakker weer brood van gebakken. Ik heb er wel wat veranderingen voor door moeten voeren. Zo heb ik enkele bloemenranden ingezaaid, ik heb vooraf de percelen niet mogen ploegen en ik heb geen insecticiden mogen spuiten. Hiermee probeer ik weer een extra stapje te zetten in het duurzaam telen van tarwe.

Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren