RAD werkt aan kwaliteitsverbetering pmd-afval in de Hoeksche Waard met campagne ‘Mag het bij het pmd, ja of nee?’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

De kwaliteit van het pmd-afval in de gemeente Hoeksche Waard, dat gescheiden wordt ingezameld, kan beter. Daarom rolt de RAD vanaf oktober de communicatiecampagne Mag het bij het pmd, ja of nee?’ uit. De RAD gaat de inwoners van de Hoeksche Waard daarmee helpen om verpakkingen van plastic, metaal/blik en drinkpakken(pmd) nog beter te scheiden. Als het pmd goed gescheiden wordt ingezameld, kan de afvalverwerker het recyclen tot grondstof voor nieuwe producten. Dit is beter voor het milieu en zorgt voor minder kosten.

Campagne ’Mag bij het pmd, ja of nee?’

Veel inwoners van de Hoeksche Waard scheiden hun afval al zo goed mogelijk. Maar soms is het onduidelijk wat er nu wel of niet in de pmd-zak hoort. Daarom lanceert de RAD, samen met het Afvalfonds Verpakkingen, de campagne Mag het bij het pmd, ja of nee?

Met een ‘swipe’ en opvallende beelden wil de RAD, die het afval inzamelt in de Hoeksche Waard, de inwoners bewuster maken van wat er wel en niet bij het pmd-afval hoort De ja/nee-campagne is onder andere buiten zichtbaar op display langs de weg, op social media en in kranten. Daarnaast staat het ’pmd ja/nee’-promoteam op woensdagmiddag 4 oktober op de markt in Oud-Beijerland. Het team gaat daar in gesprek met de marktbezoekers en test hun kennis over pmd.

Waardevolle grondstoffen in pmd

Goed gescheiden pmd-afval wordt verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Pmd dat sterk vervuild is met ander afval, zoals piepschuim of luiers wordt verbrand met restafval. Zo gaan waardevolle grondstoffen verloren. Daar komt bij dat het verbranden van afval steeds prijziger wordt, terwijl diverse grondstoffen juist een vergoeding opleveren. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet wat er wel en niet in de pmd-zak mag.

Wie doen mee?

De campagne wordt ingezet door de RAD voor de gemeenten Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. De financiering van de campagne komt van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Producenten en importeurs, alle bedrijven die verpakkingen maken of gebruiken, zijn verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en de recycling van hun verpakkingen. Het Afvalfonds voert dit collectief uit.

De campagne ’Mag het bij het pmd, ja of nee?’ loopt tot in het vroege voorjaar van 2024.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.

You cannot copy content of this page