Regenwater opvangen en het dorp versterken: regentonnenactie Zuid-Beijerland groot succes

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Gemeente Hw

Bram (5) wil er eentje om de plantjes in zijn moestuin mee water te geven, Dick (76) wil zijn vijver ermee op een verantwoorde manier bijvullen en een andere dorpsgenoot houdt straks in de zomer de tuin groen en gezond. De redenen waarom de 59 inwoners en gezinnen uit Zuid-Beijerland een regenton willen plaatsen, zijn heel verschillend, maar blij zijn ze allemaal met hun nieuwe aanwinst! Op zaterdag 14 oktober overhandigde wethouder Paul Boogaard van gemeente Hoeksche Waard, in Zuid-Beijerland de regentonnen aan Alice Weij en Jan Saarloos, degenen met het idee voor deze actie.

Samen besparen we veel (drink)water

De werkgroep Kerk in het Dorp Zuid-Beijerland zocht in samenwerking met de commissie GroeneKerken voor de zomer contact met de gemeente met hun ideeën voor de regentonnenactie. De werkgroep is al langer actief op het gebied van duurzaamheid en organiseert allerlei activiteiten om de kerk en het dorp met elkaar te verbinden. Gemeente Hoeksche Waard heeft onlangs haar subsidieregeling Klimaatadaptatie verruimd en deze actie past precies bij de doelstellingen van de subsidieregeling. Paul Boogaard vindt het mooi om te zien dat dit soort dorpsacties uit de samenleving zelf ontstaan: “Als gemeente kunnen wij uitdragen wat mensen kunnen doen voor het milieu of klimaat, maar ideeën die vanuit de samenleving ontstaan zijn veel krachtiger. Het klimaat is van ons allemaal. We zijn dan ook blij dat we dit idee vanuit onze subsidie Klimaatadaptatie konden ondersteunen. Zo werken we samen aan een omgeving die beter is aangepast aan hevige regen of droogte.”

Initiatiefnemers Alice Weij van Kerk in het Dorp en Jan Saarloos van GroeneKerken zijn ontzettend blij dat de actie zo’n groot succes is. Voor Alice Weij ligt de opbrengst van de dag niet alleen bij de enorme hoeveelheid drinkwater, die dankzij de regentonnen wordt bespaard. Ze is vooral heel dankbaar. Alice Weij: “Zo’n dag als deze zorgt voor verbinding tussen allerlei mensen. Mensen die helpen met aansluiten, de mensen van de gemeente die hebben geholpen bij deze actie en alle mensen uit het dorp die deelnemen. Vanmorgen dacht ik wat ben ik toch gezegend met een stel fijne mensen om me heen, die allemaal hun beste beentje voor hebben gezet.” En voor alle deelnemers heeft zij nog een advies: “Bedenk ook in huis bij het gebruiken van de kraan, heb ik kraanwater nodig of kan het ook anders? Schoonmaken met regenwater gaat prima en gebruik een kleine emmer in plaats van zo’n grote.”

Klaar voor een ander klimaat

De regentonnen helpen om de omgeving klaar te maken voor de gevolgen van extremer weer. Zomers worden droger en heter, winters milder en regenbuien heviger. Klimaatverandering heeft allerlei gevolgen, ook voor de tuin. We zullen zuiniger om moeten gaan met drinkwater en tegelijkertijd willen we onze tuinen mooi groen en gezond houden. De regenpijp afkoppelen en het regenwater opvangen in een regenton helpen bij deze uitdagingen. Het aanpassen van de leefomgeving aan het veranderende klimaat heet klimaatadaptatie. Behalve het besparen van drinkwater heeft het plaatsen van regentonnen ook een ander voordeel: regentonnen vangen het teveel aan regenwater tijdens hevige buien deels op. Dat water stroomt niet in het riool waardoor dat wordt ontlast.

Woon je niet in Zuid-Beijerland maar wil je wel graag een regenton? Gemeente Hoeksche Waard heeft voor inwoners, maar ook voor maatschappelijke organisatie en ondernemers, interessante subsidiemogelijkheden. Kijk vooral eens op de pagina subsidie klimaatadaptatie.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.