(Leren) programmeren tijdens de CoderDojo in de bibliotheek.

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Bibliotheek Hoeksche Waard

Oud-Beijerland – Ben je ook zo nieuwsgierig hoe dat gaat: spelletjes programmeren, hoe een Arduino werkt en wat het verschil is met een Microbit? Of hoe je LEGO-robotjes programmeert of je eigen ontwerp uitprint met de 3D-printer? Kom dan naar de CoderDojo op 2 december in het MaakLokaal van de Bibliotheek Oud-Beijerland in het Oude Raadhuis.

Leren door te doen, van elkaar en met hulp van betrokken vrijwilligers levert een gezellige club op van gelijkgestemden die graag hun handen laten wapperen, willen experimenteren met nieuwe technieken of juist hun programmeer skills willen verbeteren.

In het Hoeksch MaakLokaal gonst het iedere eerste zaterdag van de maand van bedrijvigheid waarbij tieners elkaar enthousiast maken en stimuleren om iets nieuws uit te proberen. MaakLokaal instructeur Jurgen van den Berg staat er lachend bij te kijken. “Kinderen met interesse in programmeren komen graag in het MaakLokaal waar ze aan de slag kunnen gaan met onze leskaarten. Maar ook het uitproberen van robotjes, 3D-printer, lasersnijder en vinylplotter spreken tot de verbeelding. Samen problemen oplossen is leerzaam voor jong en oud.”

De laptops, robotjes, laptops, 3D-printer, lasersnijder en andere apparaten voor de CoderDojo zijn gesponsord door het Oranje Fonds, Cultuurfonds, VSB fonds en stichting Pica. De ochtend is leuk voor zowel jongens als meisjes van 8 t/m 17 jaar.

Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht! Aanmelden gaat via de officiële website van CoderDojo: https://zen.coderdojo.com/dojos/nl/hoeksche-waard/hoeksche-waard. De CoderDojo vindt maandelijks plaats op de eerste zaterdag van de maand, van 11:00 – 13:00 uur in de Bibliotheek het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland, Waterstal 1.

Vrijwilligers gezocht

Lijkt het je leuk om mee te helpen? De Bibliotheek zoekt vrijwilligers voor het Hoeksch MaakLokaal en CoderDojo. Heb je affiniteit met programmeren of techniek en wil je graag je kennis delen kijk dan snel op:  https://www.bibliotheekhoekschewaard.nl/organisatie/vacatures/vrijwilligers.html

Een CoderDojo is een internationale club waarbij kinderen (Ninja’s!) van 8 t/m 17 jaar zelfstandig aan de slag gaan met programmeren en het bouwen aan websites, games of robotjes. Bij CoderDojo ligt de focus op het (leren) programmeren en het ontmoeten van like-minded leeftijdsgenoten.

Technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat jongeren op dit moment studeren voor banen die nog niet eens bestaan. Scholen kunnen in hun curricula deze snelle ontwikkelingen niet bijhouden en daardoor bestaat de kans dat jongeren al achter lopen voordat ze een stap op de arbeidsmarkt hebben gezet. Om deze jongeren te helpen bij hun ontwikkeling en ze te laten kennismaken met digitale vaardigheden van de 21e eeuw, heeft de Bibliotheek Hoeksche Waard een CoderDojo in 2018 opgericht in de Hoeksche Waard.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.