Gemeente Hoeksche Waard sluit servicepunten in Strijen, Numansdorp en ‘s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Het gemeentehuis van de Hoeksche Waard in Maasdam - Foto:Casper Streefkerk

Gemeente Hoeksche Waard richt de dienstverlening voor inwoners en ondernemers in op een manier die past bij nieuwe (digitale) ontwikkelingen en de ervaringen van de afgelopen jaren. De organisatie digitaliseert steeds verder en meer inwoners en ondernemers maken veel vaker gebruik van die nieuwe mogelijkheden en daardoor loopt het bezoek aan de servicepunten terug. Vanaf 2 april brengt de gemeente het aantal servicepunten daarom terug tot twee: in Oud-Beijerland en Maasdam. Hiermee ontstaat meer ruimte voor maatwerk, flexibiliteit en persoonlijk contact waar dat nodig is.

Na de herindeling is gemeente Hoeksche Waard in 2019 gestart met 6 servicepunten, waarvan er nu nog 5 open zijn. In de afgelopen 5 jaar is de dienstverlening steeds verder gedigitaliseerd. Veel zaken waarvoor je eerst naar het gemeentehuis moest, zijn nu te vinden op de website. En dat worden er in de komende tijd nog meer. Steeds meer inwoners en ondernemers maken gebruik van de mogelijkheden die er via de website zijn en vragen producten en diensten digitaal aan. Bovendien is het mogelijk aangevraagde documenten te laten bezorgen, dus ook daarvoor hoef je niet naar een servicepunt. Wethouder Robin Heij: “De kwaliteit van onze digitale dienstverlening is iets waar we trots op zijn. De meeste inwoners en ondernemers willen snel, makkelijk en veilig diensten en producten vanuit huis of bedrijf aanvragen wanneer het hen uitkomt, in plaats van naar een servicepunt te komen. Inwoners die niet mee kunnen of willen in deze digitalisering, kunnen hulp krijgen bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheken. En als het echt nodig is, komen we aan huis. Daarin leveren we maatwerk.”

Meer maatwerk en service   

Het verminderen van het aantal servicepunten maakt het mogelijk mensen en middelen anders in te zetten. Daardoor is er meer maatwerk en flexibiliteit mogelijk. Zo kan de gemeente beter inspelen op de wensen en behoeften van de verschillende doelgroepen. We maken bijvoorbeeld afspraken met de twaalf verzorgingshuizen in de Hoeksche Waard om daar inwoners persoonlijk te helpen met hun aanvragen. Ook is het onder bepaalde omstandigheden mogelijk inwoners thuis te bezoeken en hen daar te helpen met een aanvraag als er voor hen geen andere mogelijkheid is.

Daarnaast breiden we de dienstverlening op de servicepunten in Maasdam en Oud-Beijerland uit. De ervaring leert dat het merendeel van de bezoekers aan de servicepunten om de 5 of 10 jaar komt voor reisdocumenten en rijbewijzen. In Oud-Beijerland, waar de meeste bezoekers komen en waar de meeste ruimte is, komen speciale balies voor reisdocumenten tijdens de piekperiode.  Zo worden meer bezoekers sneller geholpen in de periode dat dat gewenst is. Verder gebruiken we de beschikbare capaciteit om de groei van het aantal inwoners, de toenemende complexiteit en de toename van het aantal onderwerpen op te vangen.

De servicepunten worden steeds minder bezocht 

In de afgelopen jaren is bijgehouden hoeveel bezoekers er waren in de servicepunten in de verschillende dorpen. Daaruit blijkt dat er steeds minder gebruik van de servicepunten wordt gemaakt; het bezoek aan de servicepunten is in de laatste jaren behoorlijk gedaald, in de laatste 5 jaar met 27%. Dit ondanks een groei van het aantal inwoners met ruim 4%.

Het overgrote deel van de bezoekers aan een servicepunt (ruim 84%) gaat naar Maasdam (27%) of Oud-Beijerland (57%). De servicepunten in Numansdorp, ’s-Gravendeel en Strijen trekken samen slechts 16% van de inwoners aan. Door deze 3 servicepunten te sluiten, komen meer personeel en middelen beschikbaar om flexibel in te zetten daar waar de behoefte het grootst is, meer maatwerk dus. Met de servicepunten in de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland blijft er voor alle inwoners een fysiek servicepunt op redelijke afstand beschikbaar. Beide servicepunten hebben ruime openingstijden en zijn ook één avond in de week open.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.