Voorkomen dreigende dakloosheid en onnodig verhuizen van kinderen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Het voormalig gemeentehuis van Numansdorp zijn flexwoningen in gevestigd - Foto HW Wonen

Voor kinderen is het al ingrijpend als hun ouders uit elkaar gaan, door een tekort aan betaalbare woningen kan het daarbij dat een eenoudergezin slechts tijdelijk ergens terecht kan of dakloos dreigt te raken. Zelfs in de Hoeksche Waard, waar de wooncrisis nog niet zo nijpend is als in de Randstad, komt dit voor. Raadslid Tania Heimans riep daarom met mederaadsleden op om bij woningtoewijzing vooral het belang van kinderen voorop te zetten. De aanleiding is een hartenkreet van een moeder met minderjarige kinderen die door het aflopen van het tweejarig contract van haar flexwoning in Oud-Beijerland dakloos dreigde te raken. Dit omdat de gemiddelde wachttijd voor sociale woningen in de Hoeksche Waard is opgelopen naar twee en een half jaar. Ook bewoners van flexwoningen in Numansdorp begonnen zich zorgen te maken dat zij op straat komen te staan, zo sprak een van hen begin april de raad hierover toe.

Heimans zelf weet als geen ander hoeveel impact het heeft als je als kind veel moet verhuizen na de echtscheiding van je ouders – foto PR

„Een week later heeft onze fractie dit met steun van de raad op de agenda gezet en hierover vragen aan de wethouder gesteld”, vertelt Heimans. “Hij meldde dat verschillende flex-huurders in kwestie diezelfde dag een tijdelijke woning van HW Wonen aangeboden kregen, en dat is natuurlijk mooi nieuws. Voor de alleenstaande moeder in een flexwoning in Oud-Beijerland, die eerder tijdelijk onderdak in Westmaas vond, betekent dit straks naar een andere tijdelijke woning in Numansdorp. Terwijl zij in het belang van de kinderen onnodig vaak verhuizen van dorp naar dorp wil voorkomen.”

Tijdens de raadsvergadering van 23 april kaartte Heimans (GroenLinks) dit aan en werd daarbij gesteund door de PvdA, Constructief Hoeksche Waard, BurgerBelangen, Fractie Verburgh en VoorWaards, die de vragen mede indienden. “Wij willen dat bij woningtoewijzing vooral het belang van kinderen voorop staat. Volgens het Verdrag van de Rechten van het Kind moet dit ook. Daarom zijn we blij met de toezegging van de wethouder dat in overleg met HW Wonen gekeken wordt of onnodig verhuizen, zeker voor kinderen, kan worden voorkomen”, zegt Heimans.

Heimans zelf weet als geen ander hoeveel impact het heeft als je als kind veel moet verhuizen na de echtscheiding van je ouders. Op haar elfde jaar was ze al twaalf keer verhuisd, onder andere met haar moeder naar de vrouwenopvang, en ze zat op vijf verschillende basisscholen. “Ook in deze gemeente hoor je geluiden dat een moeder blij mag zijn als ze van de ene naar de andere tijdelijke woning kan. Zeker wanneer een gezin al veel achter de rug heeft, bijvoorbeeld huiselijk geweld, is een veilige basis echter belangrijk. Mooi dat er in de Hoeksche Waard nu tijdelijke noodoplossingen zijn, maar zie dit niet als dé oplossing voor te weinig sociale woningen. Want dat die te weinig zijn gebouwd, en dat vooral dure woningen de ruimte kregen, is natuurlijk het echte probleem waarvan zeker kinderen niet de dupe moeten worden.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren