Roze driehoek van LHBTIQ+ bij herdenkingsmonument Oud-Beijerland weggenomen en beschadigd teruggevonden

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto: LHBTI+ Hoeksche Waard

Afgelopen week is een van de bloemstukken die voor de dodenherdenking bij het herdenkingsmonument in Oud-Beijerland gelegd werden, verdwenen en beschadigd teruggevonden. Het betreft de roze driehoek die gelegd is vanuit de LHBTIQ+-gemeenschap Hoeksche Waard, ter herdenking van alle slachtoffers, waaronder mensen die in de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden voor hun geaardheid of genderidentiteit.

Als Werkgroep Regenbooggemeente spreken wij onze afschuw hierover uit. Wij hopen uiteraard dat het niet gaat om een gerichte en bewuste actie tegen onze gemeenschap. Vanuit de Werkgroep Regenbooggemeente, waarin onder andere vertegenwoordigers uit verschillende welzijns- en LHBTIQ+-organisaties verenigd zijn, hebben wij samen met de Oranjevereniging aangifte gedaan.

Het voorval heeft plaatsgevonden bij het monument ‘VRIJ’ in het Laningpark in Oud-Beijerland, waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag. Dit bloemstuk is het enige bloemstuk dat weggenomen is. Het is verderop beschadigd teruggevonden in het water. De herdenking zelf was een indrukwekkend moment dat zonder problemen verliep.

Leden uit de LHBTIQ+ gemeenschap leggen sinds 2019 op uitnodiging van de gemeente Hoeksche Waard en de Oranjeverenigingen een bloemstuk tijdens de herdenking of 4 mei op acht locaties. Dit jaar is gekozen voor een roze driehoek. Het merkteken van de roze driehoek moest van het naziregime in concentratiekampen gedragen worden door mensen die vanwege hun geaardheid vervolgd waren. Bij de andere herdenkingen en monumenten in de Hoeksche Waard hebben geen ongeregeldheden plaatsgevonden.

Wie informatie heeft over dit voorval, wordt verzocht contact op te nemen met de politie: 0900-8844


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren