HW Wonen vervangt 92 woningen in de Bomenbuurt en omgeving door minimaal 120 nieuwbouw appartementen in Numansdorp

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het centrum van Numansdorp - Foto Gemeente Hoeksche Waard

De huurders in de Bomenbuurt en omgeving in Numansdorp ontvingen op donderdagavond 23 mei tijdens een bewonersbijeenkomst persoonlijk bericht van HW Wonen over de toekomst van hun woning. De huurders wisten al dat er onderzoek werd gedaan hiernaar. Uit het technisch onderzoek van bureau Arcadis bv blijkt dat de huidige woningen te veel technische beperkingen hebben om deze aan te passen aan de wensen en eisen van deze tijd. Daarom is HW Wonen van plan deze huurwoningen te vervangen door energiezuinige en toekomstbestendige woningen.

HW Wonen gaat nu aan de slag met de voorbereidingen om minimaal 120 betaalbare, duurzame appartementen terug te bouwen. Dat zijn dus een stuk meer woningen dan er nu zijn. Bestuurder HW Wonen Dennis Lausberg: “Dit is ingrijpend voor deze huurders, dat realiseren we ons heel goed. Maar we doen ons uiterste best om iedere huurder op maat te begeleiden naar een fijne andere woonplek.” De huurders krijgen voldoende tijd om een passende woning te vinden. Zij krijgen voorrang bij het vinden van een andere huurwoning van HW Wonen. Ook kunnen zij als zij dat wensen in de toekomst terugkeren naar een nieuwbouwwoning in de wijk.

Samen met huurders werken aan een Sociaal Plan

Voor dit project stelt HW Wonen een bewonerscommissie samen. Een aantal huurders heeft zich hiervoor al aangemeld. “Samen met de bewonerscommissie werken we aan een Sociaal Plan, waarin de rechten en plichten van de huurders en van HW Wonen beschreven staan”, vertelt Ellen van den Boogaard, projectconsulent bij HW Wonen. “Daarnaast betrekken we huurders, omwonenden en andere partijen bij de nieuwbouwplannen. Door deze manier van participatiekunnen zij meedenken over de nieuwbouw en de kwaliteit van de nieuwe woonomgeving.”

Ontwikkelbeeld Numansdorp: van en door Numansdorpers

In Numansdorp spelen verschillende ontwikkelingen op het gebied van recreatie, wonen en sport. Deze ontwikkelingen zijn nodig om het dorp levendig te houden. Al die ontwikkelingen komen samen in het speciaal voor het dorp Numansdorp gemaakte Ontwikkelbeeld. De ontwikkeling van de Bomenbuurt past ook in de plannen die in het Ontwikkelbeeld staan. Dit Ontwikkelbeeld is op 7 februari 2023 door de gemeenteraad vastgesteld en is met de hulp van veel verschillende partijen gemaakt. Denk hierbij aan provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, grondeigenaren, winkeliers, inwoners, maatschappelijke (zorg)partners en het Dorpsberaad Numansdorp.

Op de website van de gemeente Hoeksche Waard www.gemeentehw.nl is meer informatie over het Ontwikkelbeeld Numansdorp te vinden.

Planning

De komende periode gebruikt HW Wonen voor de planvoorbereiding. De verwachting is dat de eerste woningen halverwege 2026 gesloopt kunnen worden om plaats te maken voor de nieuwbouw. Ellen van den Boogaard: “De komende tijd staat vooral in het teken van het persoonlijk begeleiden van de huurders.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren