Scholen uit Hoeksche Waard gaan uitdaging met elektronisch afval aan

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De leerlingen van groep 8 van de Willibrordusschool met hun leerkracht, wethouder Robin Heij (midden) en René Huisman (links), directeur van de RAD. - Foto RAD

Tien basisscholen uit de Hoeksche Waard doen van 27 mei tot en met 20 juni mee met de E-waste Race. De scholen gaan vier weken lang de uitdaging aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in, zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie. Het project ging woensdag 22 mei officieel van start met een kick-off met wethouder Robin Heij op de Willibrordusschool in Oud-Beijerland.

De wethouder startte de race door een zelf meegebracht kapot elektrisch apparaat in te leveren en de leerlingen aan te moedigen: “Het is niet alleen leuk om met elkaar de race te doen, het is ook belangrijk om spullen te verzamelen die we opnieuw kunnen gebruiken, te repareren of onderdelen opnieuw te gebruiken als grondstof. Zo zorgen we er samen voor dat niet alles in de vuilnisbak verdwijnt.”

Vanuit de buurt meedoen

Woon je in de buurt van een van de tien deelnemende scholen, dan kun je tussen 27 mei en 20 juni gemakkelijk en gratis je elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doe je door jouw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje, maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Kun je zelf batterijen uit de apparaten halen? Haal deze er dan voor het inleveren uit.

Wanneer je jouw klein elektronisch afval apart inlevert, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde gehaald worden. De E-waste Race maakt het je gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij je thuis komen ophalen.

Win-win situatie

De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en het promoten van het inzamelen op hun school. De school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus bied ook je kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor jouw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvang je kortingscodes voor duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De scholen die in Hoeksche Waard mee doen zijn: de Willibrordusschool, BS De Eendragt, CBS De Schelp, RBS De Fontein, OBS De Dubbeldekker, de Sabina van Egmondschool, de Leeuwenhartschool, SBO Het Pluspunt, BS De Bron en CBS De Parel.

De E-waste Race Hoeksche Waard wordt mogelijk gemaakt door de RAD in samenwerking met Stichting OPEN en Weee Nederland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren