VoorWaards Hoeksche Waard wil een dorpshuis in Heinenoord en Westmaas

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
In Strijen is het dorpshuisal jaren een groot succes

VoorWaards stelt, na een dorpsbezoek aan Heinenoord, het college vragen over voorzieningen voor ouderen. Een huiskamer of gezellige ontmoetingsplek ontbreekt, evenals in Westmaas waar het al jaren beloofd wordt.


Voor het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid onder ouderen zijn ontmoetings-plekken en voldoende activiteiten in alle dorpen van groot belang, volgens VoorWaards. En niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen.

Heinenoord
Ruim 20% van de inwoners in Heinenoord is ouder dan 65 jaar. Voor deze inwoners zijn er nauwelijks buurtactiviteiten en ontbreekt het aan een plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Raadsleden Eline Rood en Rob Claassens van VoorWaards hoorden van ouderen dat zij graag actief deelnemen aan activiteiten, maar doordat er geen aanbod is, valt deze groep in Heinenoord momenteel tussen wal en schip. Daarom gingen zij zelf op onderzoek uit.

Op uitnodiging van Trudy van der Kaaij, betrokken inwoner en vrijwilliger bij De Zonnebloem, liepen Eline en Rob onlangs een rondje door Heinenoord. Al snel kregen zij de indruk dat er genoeg mogelijkheden zijn om een huiskamer in Heinenoord te realiseren. “Een Hoeksche Huiskamer, naar voorbeeld van Goudswaard, kan hier een uitkomst bieden. Wij hebben al diverse plekken gezien waar zoiets gerealiseerd kan worden. Daarom willen wij dat het College van B&W hiermee aan de slag gaat”, geeft Rob Claassens aan.

Vragen college
In Heinenoord is er wel een jeugdhonk aanwezig, maar voor ouderen is er niets. De sporthal Tienvoet, onder beheer van BRES kan op dit moment niet aan de behoeften voldoen. Reden genoeg voor VoorWaards om vragen te stellen aan de wethouder. Want een dorp met een paar duizend inwoners zonder een ontmoetingsplek of activiteiten voor ouderen kan natuurlijk niet, vind deze partij. Zeker niet als de gemeente de sociale betrokkenheid in het dorp en de bestrijding van eenzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Westmaas
Sinds 2018 heeft de gemeente de inwoners van Westmaas beloofd dat er, na het verdwijnen van het geliefde Concordia, een nieuwe ontmoetingsplek voor jong en oud terug zou komen. Die zou gevestigd worden in de nieuwe accommodatie waar de basisschool en gymzaal nu zitten, maar dat is niet gebeurd. Steeds meer voorzieningen, zoals de pinautomaat, slager en kapper, zijn verdwenen en dat komt de levendigheid niet ten goede.

Een werkgroep met betrokken inwoners heeft de afgelopen jaren diverse voorstellen gedaan, exploitatieplannen opgesteld en bouwtekeningen laten maken om de gemeente te helpen, maar hier is niets mee gedaan. De panden die toen geschikt waren hiervoor, zijn inmiddels niet meer beschikbaar. De gemeente lijkt niet te willen investeren.

Raadslid Eline Rood begrijpt niet dat deze kennis en kunde van inwoners niet benut wordt. “Ik kan me voorstellen dat inwoners zich niet serieus genomen voelen. De gemeente is niet pro-actief, deed niets met de uitgewerkte plannen en daardoor kan de werkgroep gedemotiveerd raken. Dat is zonde. Als je inwoners vraagt om mee te denken, doe er dan ook wat mee”, zegt zij.

Alternatieven
De gemeente vindt dat inwoners in Westmaas gebruik kunnen maken van het buurthuis in Mijnsheerenland, maar dat is voor ouderen veel te ver weg, meent VoorWaards. Of van het gebouwtje van de kerk in Westmaas. Echter, dat is vaak onhandig als er kerkelijke activiteiten zijn, begrafenissen of trouwerijen. Bovendien is het voor sommigen een drempel om bij de kerk binnen te stappen. De wekelijkse huiskamermomenten van Welzijn Hoeksche Waard bieden te weinig aanbod, volgens de inwoners. VoorWaards ziet het liefste dat de gemeente een ruimte huurt of koopt en beschikbaar stelt voor dit doel, dus hierover stelt deze partij vragen aan het college. Om de sociale binding in het dorp en levendigheid te behouden is een ontmoetingsplek erg belangrijk, ook voor jongeren. Afhankelijk van de reactie van het college op de vragen beraadt VoorWaards zich over het vervolg.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren