Peuterspeelzaal in Klaaswaal bestaat 50 jaar

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Jantine en Therese

Dit jaar is het precies een halve eeuw geleden dat Klaaswaal – als eerste in de Hoeksche Waard – een peuterspeelzaal kreeg. Een bijzondere mijlpaal, die natuurlijk gevierd wordt. Op integraal kindcentrum (IKC) De Blieken, waar de peuterspeelzaal nu gevestigd is, vindt op 5 juni een feestelijke ochtend plaats voor alle peuters in Klaaswaal en hun (groot)ouders.

Het jubileum is tevens een mooi moment om terug te blikken op de ontwikkeling en professionalisering die de peuterspeelzaal de afgelopen vijftig jaar doormaakte. “Sinds de oprichting is er veel veranderd”, zegt Thérèse Kroon, peuterleidster van het eerste uur. “Eén ding is altijd hetzelfde gebleven”, voegt zij direct toe. “Op de peuterspeelzaal kunnen kinderen fijn en veilig spelen en plezier maken.”

’t Haventje
Op 4 maart 1974 startte de peuterspeelzaal, op initiatief van een aantal ouders en met financiële steun van de gemeente en enkele donateurs. Een van de grootste uitdagingen was het vinden van een geschikte locatie. “Het moest natuurlijk wel een veilige plek zijn”, zegt Thérèse. “Ook hadden we een buitenspeelplek nodig. Uiteindelijk konden we terecht aan de Havenweg. De peuterspeelzaal kreeg toen de toepasselijke naam ’t Haventje.” De peuterspeelzaal maakte al snel een flinke groei door en verhuisde meerdere keren. Ook vonden er verschillende fusies plaats. Inmiddels is de peuterspeelzaal alweer 7 jaar gevestigd in IKC De Blieken aan de Klaverbladstraat. Sinds 2018 valt de peuterspeelzaal onder De Hoeksche School Kinderopvang, onderdeel van Stichting De Hoeksche School.

Veel plezier
Jantine Blok, sinds 2020 directeur van IKC De Blieken, ging als klein meisje naar peuterspeelzaal ’t Haventje. “Ik ging er met veel plezier heen”, weet zij nog. “Ik had toen niet het idee dat het belangrijk was voor mijn ontwikkeling. Ik vond het gewoon leuk! Die gedachte, dat het leuk moet zijn, is niet veranderd. Dat wil je als basis voor je peuterspeelzaal. De kracht van de peuterspeelzaal is dat je kinderen laat ontwikkelen zonder dat ze dat door hebben. Daar komt bij dat ze hun wereld vergroten. In een rijke, veilige omgeving komen ze los van thuis. Bovendien worden er vriendschappen gesloten. Een van mijn beste vriendinnen heb ik op ’t Haventje leren kennen.”

IKC-vorming
Cora Labree, directeur-bestuurder van De Hoeksche School Kinderopvang, is het met Jantine eens. “Spelenderwijs ontwikkelen vormt nog steeds de kracht van de peuterspeelzaal. Tegelijkertijd is er door de jaren heen veel veranderd en geprofessionaliseerd. Bovendien hebben we op IKC-gebied flinke stappen gemaakt. Het idee achter een IKC is dat kinderopvang, waaronder ook de peuterspeelzaal, en basisonderwijs integraal samenwerken. Vanuit dezelfde visie, normen en waarden dragen we bij aan de ontwikkeling van kinderen van nul tot dertien jaar. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel, en zorgt voor een soepele overgang van het kinderdagverblijf en/of de peuterspeelzaal naar het basisonderwijs. Deze zogenoemde doorgaande leer- en ontwikkelingslijn zetten we ook voort op het Hoeksch Lyceum en Actief College, de twee middelbare scholen van De Hoeksche School.”

Ontmoeten, ontdekken, onderzoeken
Op de vraag hoe Jantine de toekomst van IKC De Blieken ziet, antwoordt zij: “Het is misschien idealistisch, maar ik zou er als De Blieken voor ieder kind willen zijn. We werken hard aan een Rijke Schooldag met een divers aanbod en meerdere keuzes, afgestemd op de behoeften van het individuele kind. Daarnaast willen we als IKC het hart van het dorp zijn. Echt een plek voor ontmoeten, ontdekken en onderzoeken.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren