VoorWaards wil dat elke winkel in elk dorp van de Hoeksche Waard elke zondag open kan

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

VoorWaards is de eindeloze discussie in de politiek zat. Inwoners hebben zich in een onderzoek massaal uitgesproken voor keuzevrijheid en dus voor ruimte voor winkels en evenementen op zondag. “Het is nu tijd dat de politiek naar de inwoners luistert: elke winkel moet open kunnen”, zegt fractievoorzitter Maurice Pahladsingh namens VoorWaards Hoeksche Waard

De gemeenteraad besluit vanavond dinsdag 28 mei over verruiming van activiteiten op zondag. Op dit moment ligt er een ingewikkeld voorstel van het college op tafel om sommige winkels niet, sommige juist wel en sommige dan ook weer vaker of langer dan andere winkels open te laten gaan. En dat in de helft van de dorpen en bovendien op een niet vooraf vaststaande hoeveelheid zondagen. “Volstrekte willekeur. Hier zit echt niemand op te wachten. Onnodig ingewikkeld en het doet ook geen recht aan wat de inwoners en ondernemers verlangen”, zegt raadslid Maurice Pahladsingh. Zijn fractie vindt, dat in elk dorp de winkeliers op zondag de deuren open moeten kunnen doen als zij dat zelf willen. Dat geldt ook voor evenementen. “Dan heeft iedereen dezelfde vrijheid en is er een gelijk speelveld voor iedereen. Niets moet open of juist dicht zoals het nu vooral is. De tijd van voor een ander bepalen wat die wel of niet doet is echt voorbij.”

Bijna 19.000 inwoners gaven in een onderzoek door de gemeente hun mening over de zondag. 5 van de 6 inwoners staan positief tegenover verruiming van de mogelijkheden op zondag. Ook vinden inwoners belangrijk dat er op zondag rekening wordt gehouden met elkaars opvattingen. “Belangrijk is dat rekening houden met elkaar ook twee kanten opgaat en we elkaar ruimte geven om keuzes te maken. Dus als de winkels opengaan of er activiteiten zijn dan wat ons betreft vanaf 12 uur. Rust in de ochtend, reuring in de middag.”

Op dit moment kiezen veel inwoners ervoor om op zondag de boodschappen te doen en te winkelen buiten de Hoeksche Waard. Bezorgdiensten rijden op zondag gewoon rond. “We moeten onze ogen niet sluiten voor de werkelijkheid en ondernemers en inwoners dezelfde ruimte geven.” Over dat het mis gaat op zondag is hij niet bang: “Mensen houden hier rekening met elkaar. Laten we onze inwoners het vertrouwen geven.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren