Hoeksch Lyceum voert verbod in voor mobieltjes en smartwatches in en rondom de school, school roept op om een papieren agenda aan te schaffen!

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
foto pixabay

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is gemakkelijk om overal bereikbaar te zijn, even snel iets googelen op internet, je verveling onderdrukken met een spelletje of je leven te delen met de wereld via sociale media. Maar het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland ziet  ook nadelen van het gebruik van de mobiele telefoon. Zoveel nadelen dat het Hoeksch Lyceum heeft besloten om een mobielvrijeschool te worden vanaf schooljaar 2024-2025. Het mobieltje is thuis of in je kluis (dit geldt ook voor smartwatches etc.).

Wethouder Peters pleite eerder toen hij Tweede Kamerlid was voor een landelijk verbod op scholen

Momenteel gebruikt de school de telefoontassen in de lokalen en mag er tijdens de les niet op mobieltjes gekeken worden. Maar zodra de les is afgelopen, is het eerste wat de meeste leerlingen doen: berichtjes checken en verzenden. Zo blijft ‘dat ding’ maar de aandacht opeisen en prikkels afgeven. Leerlingen worden daardoor afgeleid van het leren en hebben minder echt contact met andere leerlingen.

Daarnaast benaderen leerlingen elkaar via sociale media veel directer en anoniemer. Dit leidt tot misverstanden en conflicten. De school hoopt dat leerlingen met elkaar in gesprek gaan. Dat ze communiceren door elkaar in de ogen te kijken in plaats van communiceren via apps en een telefoonscherm.

Volgend schooljaar is het hele schoolterrein van het Hoeksch Lyceum  mobiel en smartwatch vrij. In en rond het gebouw is het gebruik en zichtbaarheid van de mobiele telefoon en smartwatch  niet meer toegestaan: de mobiele telefoon (en alle andere smart apparaten) is thuis of in je kluis.

Roosterwijzigingen zullen zichtbaar zijn op grote schermen die de afgelopen weken op diverse plekken binnen de school zijn opgehangen. Leerlingen zullen weer een papieren agenda moeten gebruiken om in de school overzicht van afspraken en huiswerk te hebben.

Dit alles zal natuurlijk even wennen zijn. Vandaar dat de school de eerste weken extra veel aandacht zullen besteden aan de nieuwe regels tijdens de lessen en de pauzemomenten. We zorgen ook voor spellen in de aula en op het plein, zodat de leerlingen tijdens de pauzemomenten samen deel kunnen nemen aan diverse activiteiten aldus de school op haar website.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren