Bioscoop, theater en poppodium in voormalig Actief College Oud-Beijerland?

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Bioscoop, theater en poppodium in voormalig Actief College Oud-Beijerland?. - Foto Archief

Met een motie op initiatief van GroenLinks is de deur naar een debat over de mogelijkheden voor een poppodium, theater, filmzaal en horeca in het voormalig Actief College aan de Koninginneweg in Oud-Beijerland opengezet. Een opmerkelijke wending tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces. Het college liet de raad eind juni nog via een brief weten het plan te hebben voor appartementen en een uitvaartcentrum in het deels monumentale pand van de gemeente.

  1. De cultuurmakers die er nu ruimtes huren hebben eral een bruisende broedplaats voor kunst, cultuur, muziek en welzijn van gemaakt: het CreActief.Een deel kan straks terecht in het nieuwe cultuurhuis, waarover de gemeenteraad gisteravond ook besloot. Daarmee wordt de vroegere Willem Alexanderschool in Oud-Beijerland getransformeerd tot onderdak voor de Muziekschool, Popschool, Omroep Hoeksche Waard en cultuuraanbieders. Maar wordt dat dan het enige onderdak voor cultuur in het grootste dorp van het eiland, na de sluiting van het CreActief? In het nieuwe cultuurhuis is geen ruimte voor een podium, laat staan voor een theater, filmzaal en horeca.

De motie van GroenLinks, medeondertekend door PvdA, BurgerBelangen, Constructief Hoeksche Waard en fractie Verburgh, roept het college op eerst te onderzoeken of investeerders in de culturele sector interesse hebben in ontwikkeling van het grote voormalige Actief College en welke subsidies hierbij mogelijk zijn. Raadslid Tania Heimans (GroenLinks) is verbaasd dat dit nooit eerder is gebeurd: „Tijdens Open Dagen van het CreaActief komen honderdenbezoekers hier naar de workshops, exposities, muziek- en theatervoorstellingen, eettentjes en allerlei buitenactiviteiten.Vele jongeren vinden hier inspiratie. Op eigen kracht en met vaak kille tegenwind van de gemeente organiseren de cultuurmakers dit. In het prachtige pand is altijd gecreëerd, zet de deur voor investeerders in de culturele sector open en wie weet welke mooi initiatieven eruit komen.”

Tot verrassing van de indieners van de motie, wees de wethouder deze niet naar de prullenbak. Heimans: De beslissing over de toekomst van het vroegere Actief College is nog niet genomen, de wethouder stelde voor het hier na hetzomerreces over te hebben in een open debat. Waarbij we zijn uitgenodigd onze motie mee te nemen. We zijn heel blij dat onze gezamenlijk oproep de deur heeft geopend naar een gesprek. Kijk naar andere gemeenten, zoals Dordrecht, hoe deze tot bloei komen door cultuur in monumentale panden de ruimte te geven. We hopen daarom dat zowel al die creatieve geesten van het CreActief, als andere inwoners uit de Hoeksche Waard, ons hierbij willen inspireren met hun ideeën voor de toekomst van het pand. Na het reces zullen we hier vanuit onze fractie een oproep voor doen.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren