Bouwsymposium Regio Zuid-Hollandse Delta succesvol: Hoeksche Waard maakt zich op voor circulaire gebiedsontwikkeling

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto: Gert Jan de Werk (gespreksleider), Adriaan van der Wulp (wethouder), Jan van Ginkel (concerndirecteur, provincie Zuid-Holland), Huibert Steen (wethouder). - Foto PR

Het was druk in De Boekenberg in Spijkenisse op vrijdagochtend 20 september. In het bijzondere, duurzame gebouw kwamen architecten, slopers, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en ambtenaren van gemeenten en provincie bij elkaar voor het Circulair Bouwsymposium van de Zuid-Hollandse Delta. De ruim 80 aanwezigen zijn allemaal actief in de gemeenten Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee of Nissewaard. Ze zochten elkaar op om ervaringen uit te wisselen en afspraken te maken over hoe ze circulair kunnen (samen)werken.

De bouwsector beweegt zich richting een circulaire economie. Circulair bouwen vraagt om een andere manier van bouwen en ontwerpen waarin hergebruik de norm is. En dat vraagt om een verandering van iedereen die in de bouwketen betrokken is. Deze nieuwe manier van samenwerken stond centraal tijdens het symposium. Dat dit onderwerp actueel is in de sector bleek uit de grote en enthousiaste belangstelling voor het symposium.

We kunnen al heel veel

De deelnemers spraken met elkaar tijdens deelsessies over circulair bouwen met het Nieuwe Normaal, Hergebruik van materialen, Biobased isoleren en Gezonde, circulaire schoolgebouwen. Elke deelsessies had als concreet resultaat dat de deelnemers elkaar vaker gaan ontmoeten om zo echte stappen te maken. Ook vroegen de deelnemers om meer ambitie en sturing van opdrachtgevers als woningbouwcoöperaties en gemeenten. Hierdoor staan de eisen aan circulariteit vanaf het begin op de agenda bij een nieuwe ontwikkeling. Ook moet beleid en wet- en regelgeving aangepast worden als dat nodig is. Want over één ding waren alle aanwezigen het eens: we kunnen als sector al heel veel, dus geef ons de kans die kennis in te zetten. Niet morgen, maar vandaag!

Bouwen met lef

Van gemeente Hoeksche Waard namen wethouders Huibert Steen (circulaire economie) en Adriaan van der Wulp (Wonen) deel aan het symposium. Van der Wulp was onder de indruk van het enthousiasme en de wil om dingen anders te gaan doen. Hij ziet daarin ook de veranderende rol van de gemeente. “We hebben in de Hoeksche Waard al laten zien dat het anders kan in nieuwbouwplan ‘In ’t Groen’. Lang nadat het programma van eisen was vastgesteld, hebben we de ontwikkelaar gevraagd waar het plan circulair kon. En met resultaat! De eerste 10 prefab circulaire woningen rollen in oktober uit de fabriek en worden in november in Heinenoord geplaatst. En in totaal komen er 44 woningen die circulair, demontabel en herbruikbaar zijn. Dat kan alleen maar door lef te tonen en buiten de bestaande kaders te denken en werken. Die lef moet de gemeente ook tonen”.  

Handelsplatform reststromen

Naast een rol als opdrachtgever, ziet wethouder Steen ook een gemeentelijke rol als verkenner en initiator: “Door de neutrale positie van de gemeente, kunnen wij partijen bij elkaar brengen. Voor ondernemers, die ook vooral elkaars concurrenten zijn, is het niet vanzelfsprekend dat ze informatie of materialen met elkaar delen terwijl de behoefte aan ketensamenwerking er wel is. Daarom verkent  de gemeente vanaf dit najaar, samen met ondernemers uit de Hoeksche Waard, waar en hoe ketensamenwerking op reststromen mogelijk is. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de ondernemers samen aan de slag gaan. De gemeente is er vooral voor een vliegende start”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.