Veilig klussen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

veiligklussen2Iedere bewoner krijgt ermee te maken; klussen. Voor de één is het een hobby, voor de ander een noodzakelijk kwaad. Uit de praktijk blijkt dat veel klussers de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen over het hoofd zien. En dat terwijl ze vaak werken met brandgevaarlijke stoffen en machines. Graag geeft de brandweer Zuid-Holland Zuid u een aantal veiligheidstips.

Gebruik van elektrische apparatuur

Bij het doe-het-zelven wordt vaak gebruik gemaakt van boormachines, zaagmachines en andere elektrische apparaten. Denk bij het gebruik van dit soort apparaten aan uw eigen veiligheid. Draag een beschermkap en een veiligheidsbril. Kabelhaspels moeten bij gebruik altijd geheel worden afgerold. Doet u dat niet, dan wordt de kabel erg warm. Deze warmte kan niet worden afgevoerd, waardoor de kabelhaspel in brand kan raken.

Schilderen

Houd rekening met de brandbaarheid van vele soorten verf. Diverse verfsoorten geven bij verwerking brandbare gassen af. Die kunnen in combinatie met de open vlam van een geiser of zelfs het vuur van een sigaret brand veroorzaken. Berg de verf en verdunners daarom in een goed geventileerde ruimte op.

Verf afbranden

Gebruik liever een elektrische verfföhn dan een gasbrander. Een gasvlam is erg heet, waardoor losgekrabde verfbladders snel vlam kunnen vatten. Komen ze bijvoorbeeld te-gen de gordijnen of onder de dakpannen dan zijn ze – voordat u het door heeft – het be-gin van brand. Werkt u met een gasbrander? Houd dan water en een natte doek bij de hand om smeulende plekken direct te doven. Gaat u binnenshuis verf afbranden? Venti-leer goed en maak het vertrek zo leeg mogelijk. Ga met een verfbrander geen wanden of plafonds met schrootjes te lijf. Pas op voor eventuele isolatie die in de wand is verwerkt. Kieren, spleten en hout zorgen voor zeer brandgevaarlijke situaties.

Dakdekken

Bij dakdekken is een gasbrander onmisbaar. Verwarm de bitumenlaag niet meer dan strikt noodzakelijk: het teerachtige materiaal moet zacht worden, maar mag beslist niet borrelen. Houd voor alle zekerheid een emmer water bij de hand. Trek altijd zware kwali-teit rubberen of latex werkhandschoenen aan. Gloeiende teerspetters kunnen ernstige brandwonden veroorzaken.

Slijpen

Let goed op weg spattende vonken bij het slijpen! Deze kunnen, zelfs op grote afstand van de werkplek, nog brand veroorzaken.

Lijmen

Bij het verlijmen van bijvoorbeeld vloerbedekking wordt gebruik gemaakt van lijm waarin brandbare oplosmiddelen zijn verwerkt. Eén vonk is vaak al voldoende om de boel in brand te zetten. Tijdens het werken met dergelijke lijmsoorten moet u, de ruimte waar u werkzaam bent, voortdurend ventileren. Zorg er ook voor dat alle ontstekingsbronnen (zoals geisers en gaskachels) uit zijn, dat het aan en uit doen van elektrische schakelaars wordt vermeden en dat er niet gerookt wordt tijdens deze werkzaamheden.

Lassen en solderen

Wanneer u gaat solderen of lassen doe dit dan op een hittebestendige ondergrond. Ver-wijder brandbare materialen in de directe omgeving van de werkplek, als er gelast en gesoldeerd gaat worden. De spatten die vrijkomen, kunnen terechtkomen op plaatsen die brandbaar zijn. Draai de afsluiter altijd dicht als u het apparaat even niet gebruikt.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht op de website van uw brandweerkorps;www.brandweerzhz.nl. Natuurlijk kunt uw brandweerkorps ook per e-mail bereiken op[email protected] of op het telefoonnummer 088-6365000.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
TAGGED:
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren