Grote explosie Shell Moerdijk

Redactie Hoeksch Nieuws
7 Min Read

Brand Shell Moerdijk Dinsdag 3 en woensdag 4 juni - MS Fotografie StrijenDIT BERICHT WORDT TELKENS AANGEVULD – Bron onderstaande berichten Gemeente Strijen:

 • (4-6-2014, 13.35 uur) Veehouders en agrariërs worden met vragen over de brand bij Shell Moerdijk, in relatie tot hun vee en gewassen, geadviseerd  in contact te treden met de organisatie LTO. Aangezien de meesten aangesloten zijn bij de LTO, zal het vinden van de juiste contactadressen geen probleem moeten opleveren. Bel anders naar het publieksnummer 088-6365200
 • (4-6-2014, 10.32 uur) Momenteel doen medewerkers van de gemeente Strijen een rondje door de gemeente. Zij controleren alle openare opspeelplaatsen of roetdeeltjes en spuiten de toestellen vervolgens schoon. De speelteuin aan de Hilsondusstraat is voorlopig afgesloten, vanwege de oppervlakte en het vele zand dat moeilijker schoon te maken is.
 • (4-6-2014, 07.40 uur) Uit het eerste onderzoek van de roetdeeltjes, blijken er zware metalen in te zitten. het verpreidingsgebied wordt momenteen in kaart gebracht. Heeft u roetdeeltje aangeraakt, was uw handen met zeep. Veeg de schoenen, voordat u weer naar binnengaat. Laat via 088-6365200 weten waar u de asdeeltjes hebt aangetroffen.
 • (4-6-2014, 07.30 uur) Inwoners van de gemeente Strijen die vandaag eventueel asdeeltjes aantreffen kunnen dit melden via het publieksnummer van de Veiligheidsregio: 088–636 5200.
 • (4-6-2014, 07.15 uur) Om 06.10 uur heeft de brandweer het sein brandmeester gegeven. Het eerdere advies om ramen en deuren te sluiten is ingetrokken. Hierover werd onder meer een NL-Alert uitgedaan. De hulpverlening wordt gefaseerd afgeschaald. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft zojuist een persbericht over de brand uitgegeven: zie onderaan deze pagina.
 • (4-6-2014, 03.50 uur) Er komen momenteel geen nieuwe meldingen meer binnen bij de gemeente Strijen over de brand bij Shell Moerdijk. Gezien het tijdstip stopt daarom hier de verdere berichtgeving. Wilt u de ontwikkelingen blijven volgen, kijk dan op het liveblog van de gemeente Moerdijk.
 • De Veiligheidsregio heeft naar aanleiding van de #brandmoerdijk een lijst met vragen en antwoorden opgesteld
 • (4-6-2014, 03.00 uur) Het sein brandmeester is nog niet gegeven. De brandweer laat het nu gecontroleerd uitbranden. Het bluswater wordt opgevangen op het terrein van Shell. De riolering was gelijk uit voorzorg al dichtgezet.

 • (4-6-2014, 02.55 uur) Er zijn twee lichtgewonden. De lichtgewonden zijn behandeld in het ziekenhuis en mogen naar verwachting in de vroege ochtend het ziekenhuis weer verlaten. De brand is beheersbaar, maar nog niet brandmeester.
 • (02.15 uur) De brand bij Shell Moerdijk houdt ook de gemoederen in Strijen flink bezig. Sinds het uitbreken van de brand is tevens bij de gemeente Strijen een team actief die bezig is met de mogelijke gevolgen van de brand. ,,Het is goed om te zien dat er hard wordt gewerkt om goede informatie te krijgen en deze informatie zo snel mogelijk via de website en social media door te geven aan onze inwoners. De ramp bij Chemiepack staat ons immers nog vers in het geheugen. Gelukkig bleek relatief snel dat er geen gevaarlijke concentraties in de lucht zijn gemeten. Nu wordt hard gewerkt om te weten te komen of de asdeeltjes gevaarlijk zijn. Die zekerheid willen we zo snel mogelijk geven,” aldus burgemeester Aart-Jan Moerkerke.

  Tot die zekerheid er is wordt een ieder dringend verzocht om uit voorzorg de deeltjes niet aan te raken. Via het emailadres [email protected] en/of een telefoontje naar het gemeentehuis, 078-6748200, kunt u melden waar u eventueel asdeeltjes hebt aangetroffen. Inwoners wordt verzocht vooral goed uit te kijken naar asdeeltjes op plaatsen waar kinderen spelen en waar gewassen worden verbouwd! Laat kinderen daar niet spelen en eet de groente en fruit niet op.

  Voor vragen naar aanleiding van de brand bij Shell Moerdijk heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een publieksnummer geopend: 088 – 636 52 00. Inwoners die eventueel lichamelijke klachten ervaren, kunnen contact opnemen met hun huisarts.

 • (01.49 uur ) Wat is eigenlijk ethylbenzeen? WikiPedia geeft uitleg.
 • (01.24 uur) Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk, heeft zojuist een persverklaring afgegeven. Deze is terug te zien op het YouTube-kanaal van de gemeente Strijen
 • (00.23 uur) Tijdens de eerste metingen door de brandweer in de Hoeksche Waard zijn er geen schadelijke stoffen aangetroffen. Er blijkt wel as en isolatiemateriaal naar beneden te zijn gekomen. Het advies is uiteraard voorlopig hier vanaf te blijven.
 • (24.00 uur) Inwoners in een straal van 10 kilometer wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden, vangwege de brand bij Shell Moerdijk. Inwoners van Strijensas zijn hierover in ieder geval via NL-Alert over gënformeerd. Alle inwoners in de gemeente Strijen worden geadviseerd zich ook hieraan te houden.
 • (23.35 uur) Meetploegen van de brandweer gaan metingen verrichten in de Hoeksche Waard. Houd ramen en deuren uit voorzorg gesloten.
 • (23.25 uur) Bij Shell in Moerdijk woedt dinsdagavond een grote brand. Ook is er een explosie geweest. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Onderzocht wordt momenteel wat de oorzaak is van de brand. Uit voorzorg wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten, en de ventilatie uit te zetten. Voor meer informatie wordt verwezen naar de uitzendingen van Radio Rijnmond.

Volgens Omroep Brabant was er kilometers vanuit de verte een vuurbal te zien. Ook waren in de omgeving twee grote knallen te horen. Het onderdeel van de instalatie dat in brand staat lag enige tijd stil voor onderhoud.
Het is nog niet duidelijk wat er exact gebeurd is. Het is zeer druk rondom het industrieterrein. De brand trekt veel bekijks van omstanders. Er is een traumahelikopter ingezet.

Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie Pack.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren