Burgemeester gemeente Strijen Aart-Jan Moerkerke : Pinksteractiviteiten niet in gevaar

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Burgemeester Strijen-1We ontvangen net de laatste uitslag van de onderzoeken. Nog niet alles is binnen, maar wel genoeg om te zeggen dat geen extra actie nodig is voor en door onze inwoners. Dit houdt in dat alle Pinksteractiviteiten gewoon door kunnen gaan en daar ben ik blij mee! Hoewel de meeste roetdeeltjes inmiddels zijn weggeregend blijft het echter wel belangrijk voorzichtig om te gaan met asdeeltjes die nog worden aangetroffen. Afblijven zeg maar en meteen goed schoonmaken met ruim water. Voor nog meer tips wijs ik u ook nog op een lijst met veelgestelde vragen, die op de website van de gemeente Strijen is terug te vinden.

Toen ik dinsdagavond de eerste knal hoorde, dacht ik nog dat het een straaljager was die door de geluidsbarrière ging. Na de tweede knal en de rode gloed die ik vanuit mijn raam zag, wist ik dat het fout was. Alweer! Voor ons en veel Strijenaren zat de schrik er dan ook meteen in en was er reden tot grote bezorgdheid. Wij hebben allemaal de gevolgen van de ramp bij Chemie-Pack in 2011 immers nog in ons geheugen gegrift staan.

Gelukkig kon via luchtmetingen al snel worden geconstateerd dat er geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen waren vrijgekomen. Wat een verademing was dat. Uiteraard wilden we onze informatie zo snel mogelijk met alle Strijenaren delen. Onze aandacht ging dan ook vooral uit naar het zo snel mogelijk geven van informatie via de website, journalisten en sociale media. Hierdoor konden we via onze website (www.strijen.nl) al zeer snel onze inwoners informeren. Ambtenaren in het gemeentehuis waren en zijn van de eerste minuut tot nu continu aan het werk geweest om informatie in te winnen en die zo snel mogelijk openbaar te maken. Daar ben ik best trots op. De goede contacten met de gemeente Moerdijk (onder meer met burgemeester Klijs) zijn hierbij van grote waarde geweest.

Sirenes

De sirenes zijn, vanwege het feit dat er geen direct gevaar was van de brand, het recht omhoog gaan van de rook en de uitslagen van de luchtmetingen, om die reden niet afgegaan. Dit is een bewuste keuze geweest van de Veiligheidsregio. De sirenes worden alleen ingezet als er direct gevaar is. Wel is gebruik gemaakt van NL-Alert via de mobiele telefoons. Hiermee werd gewaarschuwd voor het sluiten van ramen en deuren. Deze waarschuwing wordt bij branden vaak gegeven, omdat de rook kan neerslaan en het inademen van rook altijd schadelijk is. Ook bij de brand van De Bommel bijvoorbeeld, nog maar kort geleden, is deze waarschuwing afgegeven. Achteraf bleek dat NL-Alert niet bij iedereen en op alle telefoons even goed werkt. Dit is zeker iets dat we zullen bespreken met de veiligheidsregio.

Enige tijd na het ontstaan van de brand bij Shell kwamen roetdeeltjes naar beneden, vooral in onze gemeente. Een eerste test wees uit dat deze op een enkele plek verontreinigd waren met zogenoemde zware metalen. Het was nog enkele dagen onduidelijk om welke metalen het precies ging en of de hoeveelheid schadelijk was. Het advies is toen onder meer gegeven om geen direct contact te hebben met deze brandresten en het weg te spoelen met water. Voor ons en zeker ook voor u was vooral de traagheid waarmee die informatie uiteindelijk vrijkwam behoorlijk frustrerend. En dan zeg ik het nog voorzichtig. Wij hebben namelijk al in een vroeg stadium gevraagd of de Veiligheidsregio via de regioburgemeester en de Commissaris van de Koning druk uit wil oefenen op snellere resultaten en adviezen. Dit moet een volgende keer gewoon beter en sneller, wat mij betreft.

Opluchting

Maar gelukkig spoelde de fikse regenbuien van de afgelopen dagen al een groot deel van het roet weg. Ook dat was voor mij een hele opluchting. Mocht u echter toch nog roet vinden, volg dan de aanwijzingen op onze website of de website van de Veiligheidsregio . Hier vindt u ook het nummer van de burenlijn van Shell waar ook veel antwoorden gegeven kunnen worden. Voor ons is het belangrijk dat we de inwoners van de gemeente Strijen met incidenten zo snel en zo goed mogelijk informeren. Als u hierover suggesties heeft, horen we dit graag. Geef dit dan door via email, [email protected]. Of een brief naar postbus 5881, 3290 EA Strijen.

Aart-Jan Moerkerke
Burgemeester Strijen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren